Малко след като стана ясно, че Apple ще инвестира 600

...
Малко след като стана ясно, че Apple ще инвестира 600
Коментари Харесай

Apple придобива пореден стартъп в сферата на компютърното зрение

Малко откакто стана ясно, че Apple ще влага 600 млн. $ за придобиването на част от Dialog Semiconductor, европейски производител на чипове, който зарежда компанията още от времето на първия iPhone, софтуерният колос разгласи, че готви още една договорка в Европа – изкупуването на датския стартъп, който създава системи за компютърно зрение – Spektral.

Основната активност на компанията е обвързвана с създаването на сегментиращи технологи - по-ефикасен метод за " изрязване " на фигури от фона на цифрови изображения и видеоклипове. Според формалната информация договорката е на стойност над 30 милиона $.



Този вид технологии може да се употребява, да вземем за пример, за по-бързото и реалистично вграждане на изображения в среда на добавена действителност, както и за по-стандартни приложения като обработка на учебни фотоси. Всъщност точно това е първият пазар, към който се насочва стартъпът през 2015 година, въпреки че бързо трансформира тактиката си и обръща взор към видеообработката.

Слуховете за договорката започнаха да циркулират още в сряда, като първата медия, която тиражира информацията, беше датският финансов вестник Børsen, само че без да разгласява потвърждението на Apple, което се появи ден по-късно.

Оказва се обаче, че придобиването е осъществено преди близо година, най-малко в случай че се съди от профила на съоснователя на стартъпа Токе Янсен в LinkedIn. Още през декември 2017 година той отбелязва, че заема позицията на управител по изчислителните изображения в Apple.

Други хора, свързани с компанията, в това число и вторият съосновател Хенрик Палтофт, не са актуализирали своите профили, което слага под въпрос точните параметри на договорката. Засега Børsen оповестява единствено, че тя включва главно инженерите на компанията и е в границите на 200 милиона датски крони, което е равно на към 31 милиона $.

Spektral стартира своя живот като CloudCutout. Първоначално, компанията показва своя артикул като по-евтин и сполучлив “зелен екран” за извеждане на първоначални изображения от главния декор или общоприети шаблони, чиято ранна итерация е построена след образование на системата със 100 000 професионални образеца.

Първото приложение, създадено от Spectral, може и да не е толкоз впечатляващо, защото става дума за обработка на учебни фотоси, само че по-важното тук е с какво могат да допринесат разработките на стартъпа за бизнеса с визуализации на Apple. Те могат да имат позитивен резултат освен за новите приложения, които създава компанията, само че и за такива, към този момент пуснати на пазара, като PhotoBooth, а даже и за ARKit, платформата на компанията за мобилно развиване.

Сегментацията би могла да помогне за прибавянето на живи филтри към човешките фигури в дадена фотография, само че също по този начин е потребна за очертаването на AR средата зад фигурите, с цел да се сътвори чувство за взаимоотношение сред цифровото наличие и позицията на потребителя.


Технологията за сегментиране на Spektral може да работи и на мобилни телефони, което я прави евентуално по-бърз и ефикасен метод за обработка на AR изображения непосредствено на устройство, като едно от главните ѝ преимущества е методът, по който се оправя с доста фини елементи като, да вземем за пример, коса.

Компютърното зрение е във фокуса на Apple от известно време. Производителят на iPhone и Mac е направил над 40 придобивания в Европа през последните 10 години, като огромна част от тях са точно в тази област - Akonia Holographics, InVisage Technologies, Regaind, Vrvana, SensoMotoric Instruments, Indoor.io, Flyby Media, Emotient, Faceshift, Metaio, Polar Rose и др.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР