Малко след като стана известно решението на Конституционния съд (КС),

...
Малко след като стана известно решението на Конституционния съд (КС),
Коментари Харесай

Реакции: ВМРО ще атакува актовете на Кирил Петков, Герджиков поиска отговор от Радев

Малко откакто стана известно решението на Конституционния съд (КС), с което указът на президента Румен Радев за назначението на Кирил Петков за длъжностен министър на стопанската система беше разгласен за противоконституционен, заваляха и политическите реакции по тематиката.

Вътрешна македонска революционна организация разгласи, че ще нападна актовете на Петков като министър, претендент президентът проф. Анастас Герджиков изиска пояснение от Радев, а водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че ще търси конституционно болшинство по тази тематика в идващия парламент.

Според решението на Конституционния съд, Петков не е бил освободен от канадското си поданство при назначението му за длъжностен министър, като приема че има доказателства, че той е бил наясно, че не е задоволително единствено да подаде заявление за освобождение от поданството. Относно актовете му, Конституционният съд записва, че в случай че те бъдат нападна би трябвало да се вземе поради тълкувателно решение на Конституционен съд от 2020 година, съгласно което оповестените за противоконституционни закони, укази и решения на Народното събрание са невалидни от приемането или издаването им.
Повече за решението -

Според Кирил Петков, поради решението на Конституционния съд, България е изгубила част от суверенитета си. Повече за позицията му -

Вътрешна македонска революционна организация ще нападна актовете на Кирил Петков като министър

Вътрешна македонска революционна организация ще внесе тъжба до Върховния административен съд всички решения и актове, подписвани от Кирил Петков като министър, да бъдат оповестени за оскъдни. От политическата партия упорстват прокуратурата да се самосезира, защото съгласно тях Кирил Петков е нарушил Конституцията като е подал декларация с погрешно наличие.
" От самото начало беше ясно, че лицето Кирил Петкъв, гръмко провъзгласил се за последовател на смяната, е излъгал в декларацията, че има единствено българско поданство...Ето това са " новите ", " честните " и " изменящите статуквото ". Идват сякаш, с цел да оправят България, само че влизат в тази борба по непочтен и противозаконен метод. ", се споделя в изпратената до медиите позиция от Вътрешна македонска революционна организация.

Анастас Герджиков: Недопустимо е президентът Радев да нарушава Конституцията

" Абсолютно неприемливо е българският президент да нарушава Конституцията. Нямаше да има проблем, в случай че господин Радев беше споделил, че е бил измамен и че не е знаел за двойното поданство на Кирил Петков. Но той още първоначално удостовери, че е бил наясно със случая, обаче счита, че не би трябвало да се гледа официално на конституционните разпореждания. Как българските жители да имат вяра, че имаме господство на правото и че никой не е над закона, когато българският президент не счита за нужно да съблюдава главния закон на страната - Конституцията на България? ", твърди в своята позиция проф. Анастас Герджиков. Според него, Радев дължи на обществото отговор за какво е нарушил главния закон на страната, като е назначил Кирил Петков за длъжностен министър, макар двойното му поданство.

Бойко Борисов: Ако не бяха толкоз надменни, да бяха поискали смяна в Конституцията

Бившият министър председател Бойко Борисов разяснява решението на Констуционния съд пред симпатизанти на ГЕРБ в русенско село. " Ако не бяха толкоз надменни, да бяха поискали смяна на Конституцията в тази част. Наглостта на Радев да изпрати писмо до Конституционния съд, да прекратят делото, това е за коментар ", добави Борисов, нападайки президента.

" Така излиза, че все едно някой му прави нещо. Сега излиза, че някой му е направил нещо на момчето, той е можел да не знае, само че Радев, с неговите съветници и адвокати е знаел. В идващия парламент сме подготвени да търсим конституционно болшинство за промени по тази тематика, с цел да няма повече сходни проблеми в страната ", разяснява още Борисов във връзка решението на съда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР