Малко след като представи екипа си, бъдещият председател на Европейската

...
Малко след като представи екипа си, бъдещият председател на Европейската
Коментари Харесай

Буря на хоризонта - тестът на комисията "Фон дер Лайен" в европарламента

Малко откакто показа екипа си, бъдещият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се втурва към идващото огромно предизвикателство – да убеди Европейския парламент да я поддържа.

Във вторник следобяд предходната седмица тя организира няколко часа срещи с водачите на главните политически групи в европарламента, от чиято поддръжка нейните претенденти ще се нуждаят, с цел да станат еврокомисари, написа " Политико ". А измежду тях има и такива, за които към този момент се сподели, че може да срещнат проблеми.

Фон дер Лайен беседва с Манфред Вебер от консервативната Европейска национална партия, Ираче Гарсия от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и Дачиан Чолош от демократичната група " Обнови Европа ".

" Имената и портфолиата са разнообразни от преди, някои са лесни, само че други са малко объркващи ", разяснява чиновник от Социалисти и демократи, осведомен със срещата. " Приоритетът за нас в този момент е да забележим дали всички значими политически области се покриват и че отговорностите са ясни ", добави той.

По време на конференция по-рано денем Фон дер Лайен показа своя екип, уравновесен във връзка с половете, с трима изпълнителни зам.-председатели, петима зам.-председатели и 18 комисари със звучащи внушително ресори като " народна власт и демография " и " стопанска система, която работи за хората ".

Всички те ще се явят на парламентарни чувания и евродепутатите могат (и са го правили в миналото) да отхвърлят претенденти. Макар точният график на чуванията да се чака да бъде приключен тази седмица, към този момент се знае, че те ще стартират на 30 септември, а крайният избор за целия екип ще бъде на пленарно съвещание през октомври.

Евродепутатите също така ще изпратят писмени въпроси на комисарите, преди да ги препитат персонално. Преди всичко това обаче комисията на Европейския парламент по правни въпроси би трябвало да заявява, че нито един от претендентите не е в евентуален спор на ползи.

Според разпоредбите на европарламента той прави оценка претендентите за комисари съгласно тяхната обща подготвеност, европейска ангажираност и персонална самостоятелност. Трябва да се оценят познанията по съответното портфолио и уменията за връзка.

За утвърждението на претендентите е належащо болшинство от минимум две трети измежду най-влиятелните евродепутати – така наречен координатори на политическите групи във всяка комисия. Това значи, че номинираните ще се нуждаят от поддръжката на повече политически групи, в сравнение с самата Фон дер Лайен съумя да си обезпечи при избирането й през юли.

Ако координаторите не съумеят да реализират болшинство от минимум две трети от членовете на комисията, с цел да бъде утвърден претендентът, се споделя в разпоредбите, той ще би трябвало да отговори на спомагателни въпроси в писмена форма или може още веднъж да се яви пред комисията. Ако даже и тогава няма болшинство от две трети, механически ще е задоволително нормално болшинство при гласоподаване в цялата комисия, с цел да бъде утвърден претендентът.

Добри и неприятни

Комисията на Фон дер Лайен получи похвали поради фокуса й върху салдото на половете и екологичните тематики. Но провокира комплициране и яд, изключително поради купата, дадена на Маргаритис Схинас от Гърция – комисар за " отбрана на европейския метод на живот ".

Има терзания и поради някои противоречиви имена в новия екип. Например Ласло Трочани, унгарския претендент, на който бе даден ресорът политика на съседство и разширение. Той не е член на ръководещата партия " Фидес ", само че се счита за предан на премиера Виктор Орбан и бе правосъден министър, когато критици твърдяха, че държавното управление пробва да подкопае разделянето на управляващите.

Друго противоречиво име е Рована Плумб, румънският претендент за еврокомисар по превоза, която се счита за близка до Ливиу Драгня, някогашния водач на ръководещата Социалдемократическа партия, вкаран в пандиза през май за подстрекателство на други към корист със служебно състояние.

В понеделник предходната седмица румънската делегация на " Обнови Европа " съобщи, че ще гласоподава срещу Плумб. " Тя има анти-ЕС позиции и бе покровител на Ливиу Драгня ", разяснява чиновник от групата.

Януш Войчеховски, полският претендент за сектор селско стопанство, е друго име, което тревожи европарламента. Член на ръководещата партия " Право и правдивост ", която неведнъж е влизала в конфликти с евроинституциите, Войчеховски е разследван от ОЛАФ за нередности при възобновяване на транспортни разноски, когато бе евродепутат сред 2004 и 2014 година

Следва Силви Гулар, номинирана за комисар по вътрешен пазар; промишлена политика и обединен дигитален пазар, както и новосъздадения Генерален директорат по промишленост в региона на защитата и Космоса. Тя бе разпитана от френската полиция в границите на следствие за корист с еврофондове от някогашната й партия.

А белгийски медии оповестиха, че вицепремиерът Дидие Рейндерс, препоръчан за еврокомисар по правораздаването, е разследван за корупция.

Други рецензии бяха непосредствено ориентирани към работата в предишното на обособени претенденти.

Маркус Вебер, представител на ЕНП в комисията по стопански и валутни въпроси в Екологичен потенциал, акцентира, че някогашният италиански министър председател Паоло Джентилони, който бе номиниран за еврокомисар по стопанската система, " не съумя да изкара италианската стопанска система от застоялост ", което по думите му не вдъхва доста доверие, че Джентилони ще се оправи по-добре като комисар за стопанската система.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (488)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР