Малко след като преди година започва процеса по имунизация срещу

...
Малко след като преди година започва процеса по имунизация срещу
Коментари Харесай

Проучване: Ваксината срещу COVID-19 влияе слабо на менструацията

Малко откакто преди година стартира процеса по имунизация против COVID-19, някои дами стартират да подават сигнали за проблеми с менструацията и непостоянни цикли. При някои имунизирани менструацията е закъсняла, при други - кръвотечението и болката са били по-силни от нормалното. Жени в менопауза пък са почнали да имат менструация още веднъж.

Според изследване, оповестено в четвъртък, фактически има връзка сред създадените против коронавирусната зараза препарати и менструацията при дамите. Промените обаче са незначителни, демонстрират данните на учените от Орегонския университет. Изследването е обхванало 4000 дами.

Специалистите се надяват, че изследването им ще успокои дамите, които са следили промени в цикъла си след слагането на ваксина, и ще противодейства на страховете и подправените изказвания, популяризирани в обществените мрежи.

Промените се дължат на обстоятелството, че имунната и репродуктивната система са свързани между тях. Реакцията, провокирана от препаратите визира оста хипоталамус-хипофиза-яйчник, която се явява информационна автомагистрала сред мозъка, яйчниците и матката и оказва помощ за контролиране на менструалния цикъл, изясняват учените. Специалистите назовават тази ос " физически часовник ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР