Малко след годишнината от смъртта на легендарния Паоло Роси, депутати

...
Малко след годишнината от смъртта на легендарния Паоло Роси, депутати
Коментари Харесай

Рим не приема Олимпико да бъде прекръстен на Паоло Роси

Малко след годишнината от гибелта на именития Паоло Роси, депутати предложиха името на стадион " Олимпико " в Рим да бъде променено. И той да носи това на Златното момче, донесло на страната международната купа от Мондиал 1982 с паметния си хеттрик против Бразилия и гол на финала против Германия.

Идеята бързо набра поддръжка измежду " хората с костюми " - шефове във федерацията, политици, а и президентът на ФИФА Джани Инфантино, споделиха твърдо " за ". Първият човек на международния футбол даде особено изявление по тематиката.

" Паолито си го е заслужил след всичко, което е направил за страната ни. Стадионът в Рим е храмът на футбола на Италия, за какво да не носи името на такава легенда? "

Феновете обаче не са на същото мнение. " Какво общо има Паоло Роси с римския футбол, с Рома или Лацио ", пита общински консултант в Туитър и сътвори голяма дискусия.

И в действителност, чисто статистически видяно - няма. Роси е играл за Комо, Виченца, Перуджа, Милан, Верона и, естествено, за Ювентус, с който става огромна звезда. Никога за римски отбор.

Транспарант " Златно момче на Италия - да, само че на нашия град - не ", сподели ясно позицията по тематиката на тифозите на Рома по време на мач от шампионата.

На нея застана и ръководителят на олимпийския комитет на страната Джовани Малаго - кореняк римлянин, който има два аргумента " срещу ".

" Днес " Олимпико е дом на Лацио и Рома, а италианският народен тим играе и на други игрища - сподели той. - Не е редно да кръщаваме арената на два клуба, за които Роси в никакъв случай не е играл, на него. Освен това " Олимпико " е знак на мощта на Рим като спортна столица, като хазаин на олимпиади. Затова и носи това име. "

Вдовицата на Роси - Федерика Капелети, реагира яростно в огромно изявление за " Гадзета дело спорт ".

Тя приказва за последните месеци на легендата, като разяснява и тематиката за възможното преименуване на стадиона в негова чест.

" Да кажа, че съм сюрпризирана от реакцията, е едва. Аз съм в потрес! Защо има опозиция против това стадионът в Рим да се споделя " Паоло Роси "?

Нима Паолито не направи задоволително за страната? Мислех, че той има националната обич и получавам доказателства за това където и да ида. Освен, явно, в столицата ни. "

Всъщност, не е тъкмо казано, че Роси няма нищо общо с Рома и Лацио. Особено с втория клуб.

Лацио е един от тимовете, уличени в първия огромен скандал с черно тото в Италия от 1979-80 година, когато се разкрива скица за уредени мачове в страната.

" Небесносините " от Рим са изхвърлени от Серия А, същото се случва и с Милан. Три клуба - Авелино, Перуджа и Болоня, са санкционирани и с отнети точки, само че пък техни играчи " изгарят " с самостоятелни наказания.

Един от тях е Паоло Роси, който играе в Перуджа и е осъден за три години отвън футбола. Намалени са след това на 2, като това му разрешава да взе участие на въпросното международно състезание в Испания през 1982-ра.

Роси е задържан, дружно с още 20-ина футболисти, като пет от тях са точно от Лацио, в това число паметния Лионело Манфредония. Те са държани в прелиминарен арест, разпитвани и изправени пред съд точно в Рим, като получават сурови санкции да не играят футбол дълго време. Така че - не е като Паолито напълно да няма нищо общо с Вечния град, видяно от друг ъгъл.

В същото време самолетната компания ITA Airways кръсти първия си аероплан Airbus A320-216 EI-DTE, който боядиса напълно в синьо, на Паоло Роси. В идващите месеци в подобен цвят ще са още няколко машини на компанията. И те ще носят имена на хора, символни за страната, които към този момент не са сред живите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР