Малко след 23 часа местно време в нощта срещу събота.

...
Малко след 23 часа местно време в нощта срещу събота.
Коментари Харесай

Земетресението на века в Мароко: над 2000 загинали

Малко след 23 часа локално време в нощта против събота. Хотелите, заведенията за хранене и кафенетата в Маракеш са добре посетени – доста хора се забавляват и любуват на започващия уикенд. Внезапно лампите стартират да се люлеят мощно и да се удрят в стените, земята се разтриса.

Паника по улиците на Маракеш

Повечето хора не схващат незабавно какво се случва. Мулай Мудан е един от тях. С жена си напуща ресторанта, с цел да се разходят из улиците на Маракеш. Пред организация Франс Прес той споделя следното: „ Тъкмо бяхме излезли на открито, когато почувствахме че земята под краката ни се тресе. Жена ми намерения първо, че в близост лети някакъв хеликоптер или нещо сходно “. След първия трус хората в близост под паника почнали да бягат.

Маракеш е измежду най-силно потърпевшите градове от земетресението в МарокоСнимка: Mosa'ab Elshamy/AP/dp

Според сеизмологичните служби земетресението, раздрусало района е било със мощ от 6,8 до 6,9 по скалата на Рихтер. Епицентърът му се е намирал сред Маракеш навътре в Мароко и Агадир по крайбрежието на Атлантическия океан. Трусовете обаче са били мощно усетени и на доста други места – в това число в отдалечената на 500 километра столица Рабат, осведоми АРД.

В Маракеш хората под паника са напускали по-старите къщи. Части от фамозната алена стена в остарелия град са се сринали, на всички места по улиците има отломки, минарето на една старинна джамия също е потърпевшо.

Необозрима обстановка

След като в началото ставаше дума за 300 жертви, броят на починалите се усилваше непрекъснато. Правителството на Мароко заяви нощес, че минимум 2000 души са починали, а най-малко 2000 са ранени. Най-тежко наранени очевидно са земите сред Маракеш и Агадир, а не на всички места избавителните екипи могат да обхванат до потърпевшите хора. Ситуацията на доста места е към момента необозрима. В интернет има апели за помощ от хора, които споделят, че околните им се намират под руините.

Все още държавното управление на Мароко не е поискало публично помощ от чужбина. Европейски Съюз към този момент даде обещание филантропична помощ.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Как един турчин образова бездомни кучета за спасители

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР