Малко след 21 часа ЦИК обяви официално изборният ден за

...
Малко след 21 часа ЦИК обяви официално изборният ден за
Коментари Харесай

ЦИК обяви края на изборния ден, само 56 машини отказаха в цялата страна

Малко след 21 часа ЦИК разгласи публично изборният ден за завършен. Законът разрешава да се гласоподава до 21 ч., а не до 20 ч., в случай че пред секциите има още искащи.

Удължаване с един час, колкото е максимумът по закон, е имало в 4 региона - Благоевград, Добрич, Сливен и Кърджали. На тези места гласуването е завършило в период. Подадените в ЦИК тъжби и сигнали са по малко като брой, по отношение на предходните избори на 4 ти април, по-ниска е и записаната изборна интензивност.

56 машини отхвърлиха и в 56 секции се наложи вотът да продължи с хартиени бюлетини. Вероятно там и броенето ще се забави.

" С машини в страната през днешния ден се гласоподава в 9401 секции, устройствата бяха малко над 10 300, тъй че спрелите да работят към 60 са пренебрежимо дребен брой ", разяснява представителят на Централната изборна комисия Росица Матева.

На 4 април от 9383 секции стопираха да работят 78 устройства.

В зала " Асикс Арена ", където е ситуиран 24-та районна изборна комисия-София, идват бусове с протоколи от секционните изборни комисии. Там би трябвало да бъдат обработени над 500 протокола.

Според механически сътрудници, взели участие и в предходните парламентарни избори, обработването на документите в този момент става доста по-бързо.

Подадените тъжби в ЦИК към 19 ч. са 14, а сигналите за нарушавания - 116. Комисията обаче ще направи спомагателен разбор на записаната по-ниска изборна интензивност .

Към 16 часа по данни на ЦИК тя е 27,2% за страната, най-ниската - в Кърджали - 20,61 на 100, а най-висока - в Смолян - 33,14%.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР