Малко се говори за това какъв процент микропластмасови частици са

...
Малко се говори за това какъв процент микропластмасови частици са
Коментари Харесай

Микропластмасата лети и във въздуха

" Малко се приказва за това какъв % микропластмасови частици са във въздуха. Има ги доста и е естествено да ги вдишваме ", разяснява пулмологът доктор Александър Симидчиев, оповестява bTV.

„ За разлика от фините прахови частици, микропластмасовите се образуват от тънки влакна – платове и сходни материи, които при рязане и скъсване отделят доста дребни фибри. Те са доста леки и се носят във въздуха дълготрайно време. Твърде дребни са, с цел да ги забележим с просто око ”, изясни пулмологът.

" Пластмасата е едно от най-устойчивите неща, които са основани от индивида. Изграждат се извънредно постепенно – 500-600 години. Проблемът при инхалирането им е не толкоз, че провокират независимо вреди, а че доста постоянно в тях има оцветители и друга химия, в това число и тежки метали, които основават проблеми ", разясни още доктор Симидчиев.

По-големите частици остават в горните дихателни пътища, а по-малките влизат в белия дроб. Най-малките - така наречен наночастиците, могат да преминат през белия дроб, да попаднат в организма и да увредят всеки различен орган.

" В момента има доста малко изявления за това какъв брой е количеството пластмаса в нашия бял дроб. Мислим си, че тя е релативно инертна и частиците не са чак толкоз доста. Истината обаче е, че заради обстоятелството, че те доста мъчно се разграждат, седят доста дълго време и резултатът е доста огромен ", сподели пулмологът.

Самите частици могат да доведат до възпалителни реакции в белия дроб. По думите му той е органът, който доста постоянно се подценява, само че ни държи живи всяка секунда.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР