Малко са нещата в живота, които не могат да бъдат

...
Малко са нещата в живота, които не могат да бъдат
Коментари Харесай

„Това вече не е затворен клуб“: Как да инвестираме в изискани вина

" Малко са нещата в живота, които не могат да бъдат допълнени с хубаво вино ", гласи превод на надпис във Вилфранш-сюр-Сан, Божоле, Франция.

Това е лозунг, написа CNBC, който все по-често се ползва към вложенията, а освен към енофилите (големите фенове на вино), защото вложителите се стремят да диверсифицират портфейлите си с по-еклектична композиция от активи.

С ниската си корелация със международния фондов пазар, положителната сбирка от алкохолни питиета може да бъде чудесно допълнение към обичайните вложения. Но не всички виновност са идентични, а с цел да се знае от кое място да се стартира, е нужен умел усет.

" За разлика от бутилка вино, която отваряте, пиете с другари и си прекарвате отлично, за оценяването на хубавото вино са нужни доста, доста години учене и схващане ", споделя Ник Пеня, световен началник на отдел " Вино и спиртни питиета " в Sotheby's, пред CNBC. " Мисля, че това е доста привлекателно занятие, тъй като е интелектуално и хедонистично прекарване за хората. "

Отлична възвръщаемост

Изящното вино непроменяемо се подрежда измежду най-добре представящите се различни класове активи в границите на показателя Knight Frank Luxury Investment Index, който съпоставя годишната възвръщаемост на колекционерски предмети, в това число творби на изкуството, часовници, коли и чанти.

През последните 10 години цените на изисканото вино са се повишили със 149%, което е втората най-висока възвръщаемост от всички различни вложения след уискито (322%) - и надалеч преди колите, монетите и бижутата. Най-прочутите бутилки измежду тях са повишили цената си още повече, като виновността от френския район Бургундия - прочут със своите сортове грозде пино ноар и шардоне, са скочили с 214% за същия интервал.

Въпреки това, както и самият развой на отлежаване, вложението в хубаво вино нормално изисква време и воля.

Според бенчмарка Liv-ex Fine Wine 100, който наблюдава 100-те най-търгувани изискани виновност на вторичния пазар, цените са спаднали с 11,3% през годината до октомври, отстъпвайки от високата база след провокираното от пандемията рали.

" Това не е краткосрочна игра; в никакъв случай не е била ", споделя Антъни Максуел, основен търговски шеф на Liv-ex за търговия с виновност. " Със сигурност инвестицията във вино е най-малко за пет години, тя е за средносрочна вероятност и по-късно. "

Усъвършенстване на усета

Според специалистите вложителите, които желаят да навлязат на пазара на вино, могат да мислят за тази инвестиция като за произведение на изкуството, като качеството, рядкостта и произходът са основни фактори, които би трябвало да се вземат поради.

" Виното би трябвало да се усъвършенства с възрастта в бутилката, би трябвало да има известна известност на марката и - може би от решаващо значение - би трябвало да има стойност за препродажба ", споделя Максуел.

За тази цел изследванията са от основно значение, споделя Максуел, като отбелязва, че усъвършенстваният достъп до данни през последните години е улеснил новите участници в пазара да правят оценка рейтингите на марките, признанието на критиците, индустриалните процеси и степента на консумация.

" По-добрите данни и по-голямата бистрота спомогнаха за превръщането на това, което може би беше малко затворен клуб, в нещо доста по-достъпно за доста повече хора ", споделя той.

Въпреки това, под обстоятелствата и цифрите, вложителите би трябвало да имат и същински възторг във връзка с виното, обединени са се специалистите.

" Това е пристрастеност ", споделя Пеня. " Ако не ви харесва да пиете хубави виновност, това се трансформира в много отегчителен капиталов клас. "

Купуване на търг

Винарните и търговците на вино могат да бъдат отлична насочна точка за вложители, които желаят да получат достъп до млади виновност на по-ниска цена, които да държат в дълготраен проект. Междувременно аукционните къщи дават достъп до към този момент високо ценени марки и колекционерски бутилки.

В момента в Sotheby's тече целогодишна продажба на 25 000 бутилки, курирана от тайванския колекционер и предприемач Пиер Чен, като търговете ще се организират в Хонконг, Париж, Бургундия, Ню Йорк и Лондон до края на 2024 година

Очаква се сбирката, озаглавена " Атлас на епикурееца ", да донесе до 50 млн. $ в границите на петте сесии, което съгласно Пеня от Sotheby's приказва за извънредно доходния темперамент на пазара. Magnum от Henri Jayer Vosne Romanee Cros Parantoux 1er Cru да вземем за пример се чака да доближи към 70 000 $.

" Това, което е ясно, е, че Чен е изследвал лозята в Бургундия първоначално, преди хората да прекарват доста време там. Но той също по този начин се е възползвал от експертни препоръки, с цел да построи това портфолио ", споделя Пеня.

Продажните сесии идват в миг, в който нарасналата досегаемост и възходящата потребителска база провокират напредък на пазара.

През последното десетилетие цената на търговете на изискани виновност в Sotheby's съвсем се е утроила, като е повишена от 58 млн. $ през 2013 година до 158 млн. $ през 2022 година За същия интервал броят на участниците в търговете се е нараснал с съвсем 400%, а броят на новите участници - с съвсем 500%, като две трети от тях са на възраст сред 30 и 40 години.

" Има голям нов интерес ", споделя Пеня. " Почти половината от новите ни купувачи идват от Съединени американски щати, само че също по този начин и от по-младите демографски групи ".

Аспекти, които би трябвало да се вземат поради

За разлика от доста обичайни вложения, движимите движимости или материалните активи, като да вземем за пример виното, постоянно са освободени от налог върху финансовите облаги, което усилва привлекателността им. Важно е обаче да се потърси експертен съвет и да се вземат поради разноските за търговия, които могат да понижат общата възвръщаемост.

" Трябва да сте подготвени да приемете 10% на входа и 10% на изхода ", споделя Максуел.

В взаимозависимост от размера на сбирката, съхранението също е значим фактор. Експертите предлагат виновността да се съхраняват в оторизирани складови пространства, които нормално са освободени от данъчни данъци, като да вземем за пример Данък добавена стойност, и могат да оказват помощ за отбрана на целостта на бутилките. Те могат също по този начин да предотвратят всевъзможни " пристъпи на възторг " за дегустация, отбелязва Пеня.

И най-после, решете авансово кои бутилки купувате, с цел да ги " отложите " - или съхранявате - и кои планирате да изпиете.

" Често хората рационализират това, което вършат, като инвестиция, а по-късно трансформират мнението си, тъй като обичат сбирката и желаят да я изпият ", споделя Пеня. " Ако можете, вземете авансово решение за това какво се купува, с цел да се резервира, и какво желаете да пиете. "

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР