Малко са киноманиаците, които не знаят кой е Том Харди.

...
Малко са киноманиаците, които не знаят кой е Том Харди.
Коментари Харесай

5 гениални роли на Том Харди

Малко са киноманиаците, които не знаят кой е Том Харди. Британският артист е прочут със склоността си да избира облици, движещи се по тънката линия сред положителното и злото, сред мрака и светлината. Само след бърза информация с филмографията му ще разберете,че Том Харди не се опасява от предизвикването на “отрицателните ” облици, приема ги с отворени прегръдки ( “Легенда ”, Завръщане ”, ”Бронсън ”).

Лок ” (2013г.)

“Лок ” е самостоятелна английска психическа драма, написана и режисирана от Стивън Найт („ Остри козирки ” ). Филмът несъмнено не е за хора, които си падат по всеобщи подиуми, преследвания с коли, стрелби и невероятни каскади. Цялото деяние се развива в колата на основния воин Айван Лок,изигран от Том Харди. Харди е и единственият артист, който се появява на екрана. По време на едночасовото си пътешестване от Бирмингам до Лондон, Айвън организира тъкмо 36 телефонни позвънявания, които ни разкриват детайлности за живота му и проблемите, с които си има работа. През тези 83 минути си личи и актьорското майсторство на Харди, който съумява да задържи вниманието на публиката.. Оли Ричардс от английското списание „ Емпайър ” дава оценка 4/5 на кино лентата, като споделя: „ Има филми, които би трябвало да се гледат на големи екрани, само че този съвсем си плаче за малко кино, заобиколено от цялостна мрачевина. Това е самоуверен опит, брилянтно изпълнен от Том Харди, който прави една от най-хубавите функции в кариерата си ”.

Легенда ” (2015 г.)

Легенда “ е биографичен престъпен трилър, приспособен по книгата на Джон Пиърсън „ Професията на насилието: Възходът и падението на близнаците Край ”. Филмът наблюдава живота и кариерата на двамата братя близнаци Ронадл и Реджиналд Крей – едни от най-страховитите гангстери от незаконния под земята свят на Лондон през 60 години.

Тук на Том Харди му се постанова да играе и два персонажа – двама близнаци с изцяло друг темперамент и държание. Единият е алфа мъжкарят, главата на организацията, а другият – душевен неустойчив, експлозивен, непредвидим и неконтролируем. „ Легенда ” е още едно доказателство за необятния гений на артиста. Изисква т се големи старания и умения, за да се превъпл ъ тиш правдиво даже единствено в един облик, а да го направиш в два, толкоз разнообразни един от различен и в границите на една и същата продукция си е напряко героизъм.

Неговата екранна партньорка Емили Броулинг (която играе брачната половинка на Реджинал Крей – Франсис Шей), разяснява представянето на Харди по следния метод: „ Мисля, че несъмнено беше предизвикателство механически да заснемем Том като двама разнообразни герои и съм уверена, че и за него беше голямо предизвикателство да влезе в облика на двама разнообразни индивида. Но за мен, най-малко логистично, не беше никакво предизвикателство и мисля, че това е доказателство за невероятната работа която Том свърши, превъплътявайки се в тези функции. …Честно казано беше като да работя с двама разнообразни артисти. ”

Бронсън ” (2008 г.)

Британски биографичен филм, режисиран от Никалъс Рейфн. Тук Том Харди влиза в ролята на Майкъл Питърсън, по прочут с името Чарлз Бронсън. Филмът наблюдава живота на човек а считан за един от най-бруталните нарушители в историята на Англия.

Тук отновоТом Харди се потапя напълно в ролята и ни дава едно брутално, жестоко и безмилостно зрелище. Филмът не се пробва нито да оправдае, нито да изясни обстановката, в която е изпаднал персонаж ът .  Много постоянно Бронсън се обръща към камерата и приказва право към фена. А от самото начало на кино лентата Харди е на върха на играта си – с обръсната глава и смешен мустак, той се мята гол из килията си, подскача по маси, блъска се жестоко в пазачи, наранявайки и себе си и тях….Играта на Том Харди е феноменална!

Продукцията получава позитивни мнения при премиерата си, макар някой рецензии по отношение на насилието показано във кино лентата. Но истината е, че мъчно би могъл да се пресъздаде живот ът на Чарлз Бронсън.

Мръсни пари ” (2014 г.)

Американска  продукция режисирана от Микаел Роскъм, проследяваща историята на Боб Сагиновски (в ролята Том Харди), барман, който се забърква в следствие откакто мафиотския бар, в който работи, бива обран. Освен Харди във кино лентата вземат участие Нуми Рапас, Матиас Шьонертц и Джеймс Гандолфини (последната му кино роля).

От тук изброените функции на Харди, точно този облик е най-симпатичен. Боб се е усъвършенствал в това да не се набива на очи, да гледа на другата страна, когато на работното му място се прави противозаконна активност и да мълчи, когато би трябвало. Естествено заради стечения на събитията, в които няма да се впускаме сега,за да не спойлваме удоволствието от гледането, на Боб ще му се наложи да вземе няко и тежки решения. В „ Мръсни пари ”, Том Харди демонстрира една коренна друга игра от тази в „ Боросън ” или в „ Черният рицар: Възраждане ” (Бейн), което единствено може да приказва за неговия гений.

“Табу ” ( 2017 г.) 

Е, няма по какъв начин да пропуснем „ Табу ”. Да, сериал е… и то какъв. Том Харди, дружно с татко си, (Чипс Харди) създават текста, по който бива основан и сюжета т за сериала. А самият сериал е мрачен, тъмен, изпълнен с тайнственост и доста въпроси. Действието се развива през 1814 година, когато Джеймс Кезая Дилайни (Том Харди), счита н за мъртъв от близо 10 години, се връща от Африка за погребението на татко си с и с откраднати диаманти. Джейм се впуска в борба с Източно-индийската компания, чиято цел е да заграби бизнеса на татко му. Сериалът ни разкрива една тъмна страна на Лондон през 19 век, цялостен с политическа и бизнес корупция, банди, мизерстваща работническа класа и известна доза свръхестественост. 

А.Михайлова

Снимки: Pixabay

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР