Малко са държавите съхранили своето име, вяра и език през

...
Малко са държавите съхранили своето име, вяра и език през
Коментари Харесай

Радев: Безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и данъкоплатците утре

Малко са страните съхранили своето име, религия и език през многовековни превратности и тествания и в случай че през днешния ден България е една от тях, то е тъй като нашият народ е изпитал и осъзнал нуждата от единството на меч, дух и слово.

С тези думи президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев стартира словото си пред строените стотици представители на Българската войска на жълтите павета в центъра на София на връх Гергьовден, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Затова през днешния ден, на Гергьовден, нашият народ отдава своето самопризнание към своите воини и отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската войска, продължи Радев и сподели: летописите пазят безброй победи на войската ни. И в най-тежките дни на тествания, когато други са бягали от отговорност, българският боец е бил последната саможертвена бариера в отбрана на държавността. Затова за българина армията постоянно е била знак на чест и смелост, героизъм и държавност.

През последните десетилетия армията ни претърпя недостиг, съкращения, политическо надменност, само че тя постоянно оцеляваше, тъй като хората с пагони осъзнават своята задача. Днес, когато дефинитивно се простихме с илюзиите, че участието в отбранителни съюзи без развиване на лични качества е задоволително изискване за гарантиране на сигурност. Когато въоръжените ни сили са сложени най-накрая във фокуса на финансовата политика на страната, сме изправени пред ново тестване, да трансформираме парите за армията в модерни отбранителни качества, дейно и ефикасно. Тази цел изисква ясна визия, бистрота и ценене на военната експертиза. Защото сложността на актуалното военно дело и технологии изисква освен натоварен разговор сред държавното и висшето военно управление, само че и дейна и кардинална позиция на българския генералитет. Защото безмълвието през днешния ден може да коства скъпо на подчинените и данъкоплатците на следващия ден, съобщи президентът Румен Радев.

След десетилетия на пренебрежения българската войска би трябвало да заеме почтено място в нашето общество и в системата на българската държавност. И това ще стане, безапелационен бе президентът и добави, че армията ни е призвана да бъде стожер на непоклатимост и парламентарен ред. Българската войска е школа за национализъм и геройство, сподели още той.

Чест и популярност за Българската войска и за всички славни българи. Честит празник на хората с пагони! Да живее България, приключи словото си президентът Румен Радев.

След неговото слово бе изпълнен националния химн и 20 артилерийски салюта. Веднага по-късно бе даден старт на военния церемониал за 6-ти май с въздушния съставен елемент. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР