Малко публика, изкуствено създадена атмосфера, сериозна вреда за природата... Световното

...
Малко публика, изкуствено създадена атмосфера, сериозна вреда за природата... Световното
Коментари Харесай

Вълна от критики и високи спортни постижения: какво донесе световното в Катар

Малко аудитория, изкуствено основана атмосфера, сериозна щета за природата... Световното състезание по лека атлетика в Доха донесе и високи спортни резултати, само че проблемите по организацията лишиха шоуто.

Успешното осъществяване на сходен огромен конгрес в Катар изглеждаше като необитаем мираж, който остана подобен. На напред във времето още веднъж излезе въпросът дали е практично и с цената на какво идва разширението на географията на спорта.

Малкото хора по трибуните даде непълен отговор, като единствено в един ден от втората седмица публиката на стадион " Халифа " имаше към 40 хиляди души. Едва 7 266 души следиха финала при дамите на 100 м, а междинната посещаемост за първите осем дни беше 20 хиляди.

Много от празните места бяха изкуствено запълнени, като организационният комитет, партньорските компании и някои обществени институции изкупиха огромна част от пропуските, които по-късно бяха раздадени на служащи, възпитаници и други локални поданици. Това докара до раздвижване по трибуните към края на конкуренцията, което беше регистрирано от уредниците.

" Да запълниш стадиона е предизвикателство за всеки спорт. Първите два дни бяха сложни. Надявам се да сте видели в последните няколко дни, че стадионът се изпълни, тъй като хората започнаха да виждат резултатите на спортистите. Развълнувани сме, че получихме правото да приемем това състезание и разширихме хоризонта на леката атлетика в Близкия изток ", сподели организационният началник на шампионата Далан ал Хамад.

 Празните места бяха честа панорама първоначално
© Reuters

Празните места бяха честа панорама първоначално

Друг проблем бяха горещините, като най-потърпевши бяха състезателите в маратона. Надпреварата беше извършена в среднощ, само че температурите надвишаваха 30 градуса, като единствено при дамите се отхвърлиха 28 от 68 стартирали.

" Влажността те убива. Не може да се диша. Мислех, че няма да завърша. Група високопоставени чиновници се събрали и решили, че ще се организира тук (световното), само че те стоят на хладно и евентуално в този момент спят ", сподели, сподели петата в маратона Волга Мазуронак от Беларус.

Състезателите на стадиона нямаха подобен проблем, защото големи климатици поддържаха междинна температура от 21 градуса. Вкарването на леден въздух става извън, като целият развой отделя голям брой въглеродни излъчвания в атмосферата.

 Маратонът се организира през нощта
© Reuters

Маратонът се организира през нощта

Другото лице на шампионата предложи високи спортни достижения, като състезателите на Съединени американски щати бяха над всички в таблицата по медали. Алисън Филикс стана най-успешният играч в историята на международните шампионати едвам 11 месеца, откакто роди, с което още веднъж отвори тематиката за компликацията при преследването на професионална кариера и желанието за раждане при дамите.

Американката към този момент има 13 златни медала от шампионати на планетата след триумфа в смесената и женската щафета на 4х400 м, с което изпревари върховото достижение на именития Юсейн Болт.

Сънародничката на Филикс - Далила Мухамад, впечатли с подобряването на личния си връх на 400 м с трудности, до момента в който Ноа Лайлс даде сериозна поръчка да наследи Болт и да господства при мъжете след триумфа си на 200 м.

 Себастиан Коу (в средата) е удовлетворен от разширението на географията на спорта
© Reuters

Себастиан Коу (в средата) е удовлетворен от разширението на географията на спорта

" Световното състезание в Доха е най-силното, което в миналото сме имали във връзка с представянето на спортистите ", заключи президентът на Световната асоциация по лека атлетика (IAAF) Себастиен заключи конкуренцията в Катар.

Той неколкократно отбрани провеждането на форума в Катар. Според него шампионатът би трябвало да уголемява географията си с нови страни и райони.

Въпреки спортните триумфи, проблемите остават, като на хоризонта е международното по футбол през 2022 година Изборът породи рецензии, подозрения за корупция и експлоатиране на служащи, като провеждането на атлетическия шампионат още веднъж ще разбуни духовете към семейството на един от най-големите спортни конгреси в света.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР