Малко преиначихме нещата. Всички очакваме, че като говорим за борба

...
Малко преиначихме нещата. Всички очакваме, че като говорим за борба
Коментари Харесай

Петко Петков за съдебната реформа: Караме отстрани на пътя – по дупките и банкетите, без допирна точка

„ Малко преиначихме нещата. Всички чакаме, че като приказваме за битка с престъпността – това е Гешев, прокуратурата е следствието, а това не е по този начин . За да имаме ефикасна битка с престъпността  – високи, ниски етажи и т. н., би трябвало да има взаимоотношение сред институциите. В тази битка с престъпността тези институции би трябвало да работят дружно. В един миг, в случай че отрицателната оценка е единствено за прокуратурата, тя е, тъй като на този стадий липсва взаимоотношение, а липсва и предпочитание за взаимоотношение с прокуратурата . “ Това мнение изрази пред БНР следователят от Националната следствена работа и ръководител на Камарата на следователите Петко Петков.

Ние сме свързани и оценката за основния прокурор е оценка за работата на всички в правосъдната система , не би трябвало да бягаме от отговорност, уточни Петков след огласеното, съгласно което основният прокурор Иван Гешев се употребява с 8 на 100 доверие и над 50% съмнение.

„ Има конституционно решение от 2015 година, което е изрично за бюджета на правосъдната система. Даже ние сме изправени в малко по-лоша обстановка от тази, че не приказваме за бюджет на правосъдната система, а приказваме за пари на прокуратурата, което, малко или доста, смятам, че е някаква принуда във връзка с прокуратурата като цяло и е интервенция изрично в работата на прокуратурата “, разяснява Петко Петков в предаването „ Преди всички “.  

Според Петков профилираните съд и прокуратура са били натоварени със свръхочаквания за следствие на корупцията по високите етажи на властта.

„ С всичките недостатъци на профилираната прокуратура, смятам, че там в действителност работят можещи магистрати “, означи той.

„ Всички приказваме за правосъдна промяна, само че не си даваме сметка, че правосъдна промяна не е единствено структурната – да създадем или да закрием нещо. Съдебната промяна е и законодателна “, сподели Петко Петков. По думите му всички закони би трябвало да вървят дружно.

„ Ние, правосъдната система и прокуратурата в частност, изпълнителната и законодателната власт имам възприятието, че криволичим към един от малко малко естествен път, а караме в профил по дупките и по банкетите без допирна точка . На мен персонално ми липсва академичната общественост в този спор – първо като медиатор за кардиналните решения, и второ – това са хората, на които ние би трябвало да разчитаме за правилен закон, който по-късно да прилагаме. “

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР