Малко преди старта на летния туристически сезон министърът на туризма

...
Малко преди старта на летния туристически сезон министърът на туризма
Коментари Харесай

Ангелкова замита проблеми преди летния сезон

Малко преди старта на летния туристически сезон министърът на туризма Николина Ангелкова стартира обиколките си по Черноморието, с цел да нагледа по какъв начин върви подготовката за посрещането на летовниците. Макар че още през март целият туристически отрасъл беше наясно, че следва мъчно лято, защото спадът в ранните записвания беше съвсем пагубен и то на безусловно всички съществени пазари.

Министърката най-накрая проумя, че ни чака...„ предизвикателно лято “. Тя като че ли пада от небето и не е наясно, че в края на акцията за ранни записвания туроператорите и хотелиерите по Черноморието регистрираха меко казано стряскащ резултат: спадът на най-големите ни пазари - Германия и Русия беше сред 15 и 20 на 100. Положението с клиентите от централноевропейските страни не беше по-различно – ставаше дума за понижение на броя им с към 15%, а при скандинавските – даже повече. Още преди три месеца данните за английския пазар, откъдето за пръв път в България ще стъпи и нов огромен туроператор, сочеха евентуално понижение до към 5-6 на 100.

Разбира се тя не пропусна да отвори

кутията с обещания,

,а лайтмотивът й в последно време е, че персонално щяла да се бори за всеки екскурзиант. Логично в тази и „ борба “ бързо бяха впрегнати купища държавни институции и общински управления, чиято задача, съгласно думите на министърката, ще бъде "да успеем да запазим отличните резултати от предишния сезон ".

Според нея, квалифицираните от служителите в подопечното й ведомство начинания, щели да оказват помощ извънредно доста за по-добър резултат. Ангелкова популяризира да вземем за пример една от тях, наречена "Денят за Вас ". Действието й щяло да се разпростре както по Северното, по този начин и по Южното Черноморие.

Идеята била в един ден през интервала от 15 юни до 8 септември всички музеи и други туристически обекти на територията на съответната община да са със свободен вход. Така се разчита да бъдат привлечени повече гости към културно-историческите забележителности и към атракциите в съответния регион...?!

Коментарът за това “ гениално “ решение, което е измъдрувано в министерския кабинет е повече от непотребен.

Но Ангелкова с бодряшки звук изяснява, че е основана организация за инспекции по ръководството на морските плажове, а и на местата за настаняване и хранене от страна на Комисията за отбрана на потребителите, „ с цел да се подсигурява първокласен артикул и безпроблемно престояване на туристите “.

Отговорността за неохраняемите плажове,

които туристическата началничка не съумя да спазари с „ подобаващите “ наематели за този сезон, естествено е трансферирана на морските общини. А съгласно формалната информация от ведомството тази година от общо 237-те плажа, те са 87 на брой. Или казано с думи елементарни - съвсем една трета. Тази цифра остава съвсем непроменена в последните три години, макар „ непрестанните старания “ на министърката на туризма у нас. Очевидно е обаче, че както „ Банкеръ “ неведнъж разяснява, „ напъните “ й са главно ориентирани, към тези брегови линии, от които се печели повече...

Меко казано противоречивите текстове в Закона за Черноморското крайбрежие, които сътвориха хората от министерството също дават своя резултат. Неслучайно преди дни ръководителят на Българската асоциация за различен туризъм Любомир Попйорданов, обощи обстановката с думите: „ Ангелкова заби последния гвоздей в ковчега на българския туризъм “. Той е на мнение, че Ангелкова и цялото й министерство желаят българските туристи да не почиват на Българското Черноморие, тъй като по този начин и не се схваща за кого се вършат измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Той беше безапелационен, че министър Ангелкова не познава туризма у нас като бизнес. И резонно зададе въпроса кого обслужва този закон - дали туризма като цяло или избрани лобита, които имат интерес да се разчистят едни терени, с цел да могат да строят. А в това време преследва свободно къмпингуващите и плажуващите. Що се отнася до нормативно заложените високи санкции за хората, които го вършат, той е на мнение, че по този метод плажуването се трансформира в "обществено рисково действие ".

Попйорданов прикани

да дадем късмет на Българското Черноморие да стартира да диша,

като се спрат градежите по морето.

Това несъмнено няма по какъв начин да се случи, в случай че имаме в поради напълно „ пресния сигнал, който беше изпратен до медиите от представителя на гражданското обединяване „ Да запазим Корал “ - Атанас Русев. Той е разгласил в профила на групата поредност от фотоси на нови „ изкопни работи “.

Става въпрос за следващото бетониране в къмпинг Юг. Очевидно сагата с сякаш спряното преди години строителство, за която „ Банкеръ “ описа още през лятото на 2015-а в обявата си под заглавие „ Строежите на къмпинг „ Юг” - отвън закона “, въобще не е завършила.

От фотосите, показани от Русев излиза наяве, че новопостроените къщи са „ кацнали “ на терени, които на пръв взор наподобяват като дюни. Собственик на къмпинга е „ Иф любимец “ ООД, който явно уголемява легловата си база със здания на дървени основи, без значение, че теренът се намира в непосредствена непосредственост до екоплаж Корал.

Кой и по какъв начин е дал позволение с цел да се сътвори всичко това към момента не е ясно. И то в случай, че абсурдът с желанието на „ Иф любимец “ да построи 16 еднофамилни къщи в къмпинг „ Юг “ повдигна преди години не просто въпроси за това което се правеше в къмпинга, само че и сякаш предизвика инспекция за законността на към този момент построения хотел, работещ от десетина години - „ Морско конче " Резултатът от въпросната инспекция по този начин и не стана прочут. Тогавашният скандал принуди цялата страна да се занимава с разрешаването на проблема. Започна едно замерване с „ причини “ за дюни ли става дума или не, дадоха си обещания за затварянето на „ Морско конче “, за отчуждаването на държавните дюни, попаднали в частни ръце и още купища дейности от страна на страната...в бъдеще време. Но явно, то към момента не е пристигнало, тъй като и до ден сегашен е ясно, че няма и сантиметър отчуждена дюна. Не е единствено това - районният министър Петя Аврамова даже загатна, че това било невероятно, като се аргументира със сметка за разноски по одържавяването, надхвърляща един милиард лв., която към момента нямала финансова аргументация.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР