Малко преди Коледа, Mozilla върна в магазина с добавки на

...
Малко преди Коледа, Mozilla върна в магазина с добавки на
Коментари Харесай

Mozilla върна разширенията на Avast и AVG в магазина на Firefox

Малко преди Коледа, Mozilla върна в магазина с добавки на браузъра Firefox браузърните разширения на Avast и AVG. Организацията ги отстрани при започване на този месец, откакто се разбра, че приставките събират нерегламентирани персонални данни за ползващите ги.

Mozilla започнаха фрапантната мярка, откакто получават отчет от основателя на AdBlock Plus Владимир Палант, че AVG Online Security, Avast Online Security, AVG SafePrice и Avast SafePrice. Палант открива, че разширенията събират съществено количество данни за потребителите, измежду които и история на посетените от тях страници. По този метод, вместо да ги пазят, приставките работят като законен шпионски програмен продукт. Mozilla отстрани приставките до внасяне на корекции в тях, които да се съобразят с политиките на магазина на Firefox, който категорично не разрешава сходни дейности от разработчиците. От Avast побързаха да заявят, че въпросните дейности оказват помощ на техните артикули да работят по-добре и това не е скрита функционалност. Все отново те са се съобразили с Mozilla и са внесли в тях съответните промени, което е довели и до връщането им в магазина на браузъра дни преди Коледа.

Разкритието на Паланк и казуса с приставките не беше обаче последния случай, с който Avast влезе в обектива на публичното внимание в края на тази година, откакто Forbes разгласиха материал на страниците си, в който чешката компания се упреква, че продава с години данните на потребителите си. От Avast освен не отхвърлиха изказванията си, ами дори ги опазиха, наблягайки, че информацията, която може да свърже данните с съответен консуматор се отстранява авансово от Avast преди да бъде продадена.

Avast са една от най-старите и уважавани компании, доставяща услуги и решения за киберзащита. Както платените, по този начин и безплатните версии на главната им стратегия за отбрана, ориентирана към крайните консуматори, участват непроменяемо измежду водачите в тестванията на антивирусни артикули през годините.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР