Малко преди да стане ясно, че ще има Северна Македония,

...
Малко преди да стане ясно, че ще има Северна Македония,
Коментари Харесай

Възроденият Илинден

Малко преди да стане ясно, че ще има Северна Македония, министър председателят Зоран Заев показа концепцията си за име на БЮРМ пред публицисти – Илинденска република Македония. Страната имала своите три илиндена, сподели той и до момента в който ги обясняваше, позволявам му се плачеше от горделивост. Ами не стана.

В последна сметка се оказа, че има единствено един Илинден и той е общ в нашата предълга обща история и към този момент го означаваме дружно, по този начин както е било преди десетилетия.

Лека-полека става традиция да се честват дружно и други събития. Лека-полека ще свикнем с концепцията, че сме семейство след бракоразвод – разнообразни семейства, разнообразни гледни точки към истината, само че едни и същи предшественици и история. Само един популярен воевода ни разделя македонци и българи и той се назовава Александър. Заради него, поради още доста дебелоглав Македония от години пропуща шанса си да е в НАТО и на прага на Европейския съюз.

Проблемът с гърците се оказа толкоз елементарно решим. Гърция трябваше да влезе в тежка финансова рецесия, да им държат топките и да ги дърпат в разнообразни направления, трябваше Македония да се трансформира в маргинала на Балканите, албанците да заговорят за обособяване, а Русия да се овърти към Скопие и десетилетната политическа рецесия да бъде решена за месеци.

Толкова мъчно ли беше? Какво като се споделя Република Северна Македония в интернационалните документи? Грузия се споделя публично Сакартвело, турците я назовават Гюрджистан (страна на вълците, от персийски), славяните – Грузия, западняците – Джорджия.

Няма да боли, в случай че се откажат от Вентилатора като национално знаме, няма да боли и в случай че се примирят, че няма четвърта раса „ македон “ и да одобряват, че от епохи сме били едно, а задачата на примирието е да живеем епохи дружно с другите, дето се разделихме и трепахме. Този път спокойно. И нека този път се кротнат.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР