Малко преди да навърши 91 години ни напусна актрисата Емилия

...
Малко преди да навърши 91 години ни напусна актрисата Емилия
Коментари Харесай

Малко преди да навърши 91 години ни напусна актрисата Емилия Радева

Малко преди да навърши 91 години ни напусна актрисата Емилия Радева.

Известна с десетките си функции в театъра и киното, тя е притежател и на Аскер за изцяло творчество.

Работеше неуморно даже през сложните години на пандемията, следвайки житейската максима, че човек би трябвало да прави това, което работи, с любов.

" Аз съм почнала от провинцията, от къща с двор и още от дребна знам - градини имахме, с котленце с вода пръсках двора и с една метличка метях пътеките. И това съм го правила на драго сърце - да е чисто, да е подредено. От тези битови, на тип простички задължения, човек ги придвижва към този момент и в другата сфера - и в връзките, да си в положителни, чисти връзки, да бъдеш прецизен човек ", споделя Емилия Радева през 2020 година, в " Денят стартира с Георги Любенов ", предава Българска национална телевизия.

Актрисата, родена на 23 май 1932 година в Радомир, приключва компетентност актьорско майсторство във ВИТИЗ " Кръстьо Сарафов " в класа на професор Боян Дановски през 1955 година

Започва работа в Драматичния спектакъл в Пловдив, а по-късно и в театъра на Театър на Народната войска. Играе и в постановките на Театър 199: " Първата любов " от Станислав Друмежки; " Нечакана среща " от Блага Димитрова; " Животът – това са две дами " от Стефан Цанев и други

През 1974 година е удостоена със званието заслужил актьор, а 6 години по-късно и със званието национален актьор.

През 2003 година е наградена с медал Стара планина – I степен " за приноса си за развиването на българското изкуство и просвета ". През 2013 година е наградена с " Аскеер " за изцяло творчество.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР