Малко преди 5 ч. призори българско време Владимир Путин направи

...
Малко преди 5 ч. призори българско време Владимир Путин направи
Коментари Харесай

Русия атакува Украйна: Поразени са военни обекти, има и жертви


Малко преди 5 ч. на разсъмване българско време Владимир Путин направи послание по съветската теливизия, с което даде начало на нашествието. Минути по-късно гърмежи раздрусаха Киев и доста други области. На процедура Русия нахлу от своята граница в Източна Украйна, от анексирания Крим и от Беларус.

Над някои селища в Украйна има боеве с обстрел и се чуват детонации.

Украйна разгласи, че е свалила минимум пет съветски самолета.

Преди няколко дни хиляди напуснаха Донбас, Луганск и Донецк към Русия. А в първите часове на офанзивата стартира преселение към Полша и Словакия.

Възможен е бежански поток и към Румъния, Унгария и Молдова.

Кметът на Киев Виталий Кличко разгласи, че от през днешния ден в украинската столица е въведен комендантски час от 22,00 до 7,00 ч. Междувременно стана ясно, че съветските сили са завладяли военно летище, ситуирано на към 40 километра от Киев.

Сирени за заплаха и обстрел - по този начин се разсъниха жителите на Киев. Много от жителите на града потърсиха леговище в метрото.

„ На първо време ще избавям фамилията си. После към момента не съм решил. Но първо би трябвало да стигна до у дома. Къде да се изтеглям? Аз пребивавам тук, не съм народен представител, с цел да мога да отида другаде “, споделя Саша.

„ Беше доста ужасно, моите другари се пробват да избягат от Киев с кола. Но на левия бряг на Днепър всичко е блокирано, видях огромни опашки пред магазините и към този момент няма самун, съумях да купя единствено 2 “, споделя и Олена.

Основните изходни пътища бяха блокирани от колони коли, които започнаха да напущат града. Хора с куфари се насочиха и към летището.

Български треньор в Украйна също е измежду тези, които се пробват да се изтеглят. „ Нашата цел е в този момент да се придвижим до Александрия, оттова да се присъединим към нашите сътрудници. И оттова към този момент не знаем накъде, не е ясно дали към полската, или към молдовска, или румънска граница “, споделя той.

На една от улиците в Киев се взривява снаряд. Ситуацията в столицата на самопровъзгласилата се за република Донецк също е сериозна. Дария живее в центъра и споделя, че има недостиг на вода и на медикаменти. Чуват се гърмежи и изстрели.

„ Въоръжените сили на Украйна водят тежки сражения, с цел да отхвърлен офанзивите в Донбас и други региони - на изток, на север и на юг. Противникът понася тежки загуби и ще продължава да понася още тежки загуби. Вече раздаваме оръжие и ще даваме на всеки, който има предпочитание и опция да пази нашата самостоятелност. Бъдещето на Украйна зависи от всеки един жител “, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Кадри от видеонаблюдение по границите демонстрират непознати танкове и военни колони, които навлезли в Украйна от няколко места - Беларус на север и от Крим на юг.

Първите изумени цели са военни обекти.

А първата цивилна жертва е дете. Момчето умира при обстрел на жилищен блок в Харков. Има и други ранени цивилни жители.

В града се извиха дълги опашки от локални поданици, искащи да дарят кръв.

Под обстрел бе и черноморския град Мариупол, където се образуваха и опашки пред банкоматите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР