Малко преди 21:00 ч. председателят на парламентарната комисия по бюджет

...
Малко преди 21:00 ч. председателят на парламентарната комисия по бюджет
Коментари Харесай

След шестчасов дебат депутатите така и не успяха да гласуват бюджета на НЗОК, дебатите продължават |

Малко преди 21:00 ч. ръководителят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански разгласи, че няма опция да се показа отчет с финални редакция на актуализацията на бюджета на НЗОК. Така депутатите отложиха за на следващия ден гласуването на спомагателните средства за здравната каса.

По-рано Мария Капон от ИБГНИ направи предложение за преустановяване на съвещанието, което не беше признато. Депутатите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи гласоподаваха с " срещу ".

Около 21:00 ч. депутатите от Демократична България, Има Такъв Народ и ИБГНИ напуснаха залата, а Капон изиска инспекция на кворума. От ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи обаче упорстваха съвещанието да продължи, макар че без отчета на бюджетната комисия можеше да има единствено разискване, само че не и гласоподаване всъщност. Депутатите посрещнаха настояването на Капон с възгласи и освиркване.

След инспекцията беше доказано, че няма кворум.

Йордан Цонев съобщи, че с " демонстративното си овакантяване " на Има Такъв Народ, Демократична България и Има Такъв Народ обслужват " ползите на мафията ", тъй като желали да " им закрият съдилищата " (специализираните съд и прокуратура).

По-рано през днешния ден се организира изключително съвещание на бюджетната комисия за дефицита от 29 млн. лева за НЗОК. След края на съвещанието депутатите взеха решение да бъде продължен парламентарния ден до приемане на закона за актуализация на бюджета на здравната каса, както и на следващия ден да се организира второ съвещание на комисията, заради което и утрешното парламентарно съвещание ще стартира от 14:00 ч.

До дефицита от 29 млн. лева за НЗОК се стигна след приемането на актуализацията на ДОО - преизчисление на пенсиите, увеличение на майчинството, както и приемането на добавки към пенсиите от 120 лева за последните три месеца на годината. Заради това актуализацията на бюджета на касата ще се пресмята въз основата на спомагателните средства за ДОО.

Костадин Ангелов от ГЕРБ съобщи, че актуализация на бюджета на касата не е нужна, в случай че в нея няма заложени средства за ограниченията, свързани с ковид. Той настоя за спомагателни 26 млн. лева за медиците на първа линия.

Хасан Адемов от Движение за права и свободи пък разяснява въпроса с помощите за медиците, работещи на първа линия. Според него по-справедливо е добавките да се получават според от зоната, в която се намира съответната област. Адемов акцентира още, че е нужен автоматизиран механизъм въз основата на националния проект за справяне с пандемията. Според него единствено по този начин би се избегнал субективният фактор.

Безплатни медикаменти за болните от COVID-19

След идната сряда, ще има безвъзмездни медикаменти за болните от COVID-19, заяви пред публицисти в коридорите на Народно събрание служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

" Утре излиза в " Държавен вестник " решение на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ със лист с медикаменти, които ще могат да се предписват на заболели с COVID-19. Досега тя финансираше единствено домашно лекуване на хронични болести, за първи път тя ще финансира остро заболяване, медикаментите ще бъдат безвъзмездни и всички типове проучвания - също ", сподели още той.

Той разяснява, че се чака Коронавирус зоните да се усилят от 39 до 150 в идващите няколко седмици, съобщи Българска телеграфна агенция.

За новите зони Министерство на здравеопазването безплатно ще обезпечи инсталация (подвижен рентгенов уред, уред за лабораторна диагностика, ЕКГ) на стойност до 50 хиляди лева За всички тях ще има и пулсоксиметри, чието изпращане стартира.

Процедурни хватки

След днешното пленарно съвещание трябваше да се организира и съвещание на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, на което предстоеше второ гласоподаване на законопроектите за изменение и допълнение на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, както и първо гласоподаване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, в който се планува закриването на профилираните съдилища и прокуратура.

Миналата седмица съвещанието на правна комисия беше блокирано, заради липса на кворум. 

За през днешния ден беше планувано ново, което обаче заради двукратното удължение на парламентарния ден, беше отсрочено за след края на съвещанието на Народно събрание.

На фона на това усещане правеха забавните процедурни оферти. В 18:34 ч. Хамид Хамид изиска отмора от 30 мин., макар че директно преди този момент имаше такава. Той аргументира настояването си с предложение на ГЕРБ за изменение на числата, заложени в отчета на бюджетна комисия. Председателят на Народно събрание обаче разгласи отмора от 15 мин. 

След края ѝ Десислава Атанасова от ГЕРБ настоя в залата да бъде поканен Стойчо Кацаров, различен длъжностен министър или министър председателят Стефан Янев. Митева пък ѝ отговори, че сега не могат да се свържат с него и прикани работата по законопроекта да продължи.

Мария Капон от ИБГНИ пък изиска преустановяване на съвещанието, с цел да може бюджетната комисия да разиска и предложи отчет за актуализацията на следващия ден заран. Предложението не беше признато, като с " срещу " гласоподаваха от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Опит да забърза гласуването направи Ивайло Христов от Има Такъв Народ, предлагайки дебатите да бъдат прекъснати. Това предложение беше признато ( с " срещу " гласоподаваха от ГЕРБ и БСП).

Гласуването обаче стартира постепенно, като всяко едно от предложенията беше прегласувано, в това число и такива, които бюджетната комисия не поддържа. Заради това Любомир Каримански от Има Такъв Народ (председател на комисията) настоя съвещанието да бъде прекъснато, с цел да може бюджетната комисия да сформира отчет с новоприетите оферти. Това негово искане беше посрещнато с негативни възгласи от част от народните представители.

В отговор той съобщи, че следователно би трябвало да бъде даден 1 час отмора, през който да се организира следващото съвещание на комисията. 

Преди това предложение да бъде гласувано, ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова изиска 30-минутна отмора.

Инициатива " Правосъдие за всеки " пред Народното събрание

Все отново съвещанието на правна комисия беше анулирано за на следващия ден в 10:00 ч., съобщи ръководителят ѝ Андрей Михайлов

Причината за отлагането на съвещанието е изявлението на Ива Митева, която съобщи, че съгласно правилника на Народно събрание съвещания на комисии не могат да бъдат свиквани, до момента в който се организират пленарни съвещания.

ИПВ разговаряха и с от ГЕРБ, който съобщи, че съвещанията на комисиите се провалят, а пленарните съвещания не престават до късно, тъй като нямало болшинство. Той съобщи, че е време президентът да разпусне Народно събрание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР