Малко преди 11 часа днес, с два автобуса, във Видин

...
Малко преди 11 часа днес, с два автобуса, във Видин
Коментари Харесай

Първите бежанци от Украйна пристигнаха във Видин /снимки/

Малко преди 11 часа през днешния ден, с два рейса, във Видин дойдоха първите украински жители, бягащи от войната.
Докараха 61 индивида, част от тях ще заминат за други обитаеми места в страната, сподели кмета на Видин Цветан Ценков:
"Ние не можем да кажем какъв брой ще останат. Имаме подготвеност, в това число и с Гребната база. Тя извънредно нова, реновирана. Нашата концепция е да ги оставим в градското общежитие, с цел да бъдат под надзор, да имат медицински грижи и да можем да ги храним със обществените служби ".
Надявам се, че майка България няма да ни остави, сподели Мария Милова, която идва от Одеса, където е работела в университет:
"Пътуването не е от леките, нали разбирате. Тук доста добре ни посрещат, описват по какъв начин, къде ще ни настанят, какво ще бъде. Аз разбирам, че е доста комплицирано на България, тя към този момент е приела 7000 хора от Украйна. Надявам се, че майка България няма да ни остави. Ние не можем да разберем какво се случва, тъй като бяхме в изби и на всякакви места, където не можеш да разберем какво става. На едно място кажат, че там гърмеж, по-късно се изяснява, че не е гърмеж. Много е тежко да гледаш страната, в която всичко е било обикновено в този момент какво става ".
Бежанците бяха посрещнати и от депутатите от Видин Петър Миланов и Филип Попов.
"Това е организация на народни представители, дружно с този координационен център, към Министерски съвет, който действа и към външно министерство. Тук на локална почва, ние сме национални предсавители от Видин и с Областната администрация, и с кметството приготвяме посрещането. В момента идват два рейса. Първият е с хора от Одеса, множеството са дами и деца. Направихме организация тук с Червения кръст, с военните да оборудваме с кревати, с матраци, с всичко належащо. Временно решение е - разчитаме към 5 дни, една седмица да са тук в общежитието, до момента в който няма възпитаници. След което ще създадем организация за настаняване по домове, по жилища, по къщи. На тези украински жители ще им се дават визи за 90 дни, през което време могат да аплайват за зелена карта. Каквото е належащо от страна на държавното управление, на ръководещите, на локалната власт сме създали всичко допустимо да ги посрещнем уместно ", сподели Петър Миланов, народен представител от "Продължаваме смяната ".
"Посрещаме с най-топли усеща тези славяни, на първо място, християни в България, тъй като те бягат от ужаса на войната ", сподели Филип Попов, депутат от Българска социалистическа партия.
Бежанците бяха посрещнати пред Градското общежитие, където се очакваше да бъдат настанени, само че в последна сметка бяха настанени в хотели във Видин.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР