Малко позната, красива, изправена пред трудни задачи като председател на

...
Малко позната, красива, изправена пред трудни задачи като председател на
Коментари Харесай

Каква България видяха трима чужди журналисти, поканени за европредседателството

Малко позната, красива, изправена пред сложни задания като ръководител на Съвета на Европейския съюз. Това е България, която видяха трима задгранични публицисти, с които " Дневник " беседва във връзка българското европредседателство. И тримата, Бенце Фолди от Унгария, Кристоф Шмид от Холандия и Пекка Микканен от Финландия, са били част от групата от 56 интернационалните публицисти, поканени да отразят старта на ротационното председателство.

По традиция всяко председателство на Съвета кани в съответната страна членка представителите на европейските медии, упълномощени в Брюксел, за формалното разкриване. По време на престоя си в България групата е посетила някои от най-известните места в столицата (храм-паметника " Св. Александър Невски ", Музея за история на София, триъгълника на религиозната приемливост, Археологическия музей), както и Пловдив и Рилския манастир.

Позитивно

За Пекка Микканен от Финландия това е трето посещаване в България. Бил е тук през 1992 година за два дни като екскурзиант и преди пет години във Варна със фамилията си. От първото си посещаване той си спомня София като доста тъмен и безпаричен град, излизащ от тъмни сложни времена. Всичко е било апатично, като че ли гледаш печален филм на занимателен кадър. " Този път видях витален град, добре образовани и добре облечени хора, доста живот, усмивки, приятелско отношение, чудесно говорещи британски език хора. Позитивна атмосфера ", споделя той.

Повечето финландци не познават България, някои са я посещавали, най-много Варна, споделя журналистът. " Мисля, че в визиите на доста хора България е бедна и едва развита страна. Негативният имидж идва от елементи от медиите и от елементи тъй като хората са виждали роми, просещи по улиците във Финландия или други европейски столици ".

" Нямах доста мощна визия по какъв начин ще наподобява българското председателство. Мисля, че имах сходни упования, когато Словакия беше ръководител за пръв път през 2016 година: беше ми забавно по какъв начин ще се оправят? И двете са много нови страни членки и имат доста друга история спрямо огромна част от обичайните страни членки ".

Според него Западните Балкани ще бъдат най-видимата и може би най-трудната задача на българското председателство. " Как да не се основат напразни очаквания в страните, които към момента би трябвало да извървят дълъг път, както стана ясно, когато сръбски политик беше погубен в Косово? И по какъв начин да им дадем чувството, че в действителност има, в случай че има вероятност, да се причислят към Европейски Съюз? Как да бъдеш почтен и градивен по едно и също време? ", споделя той.

" Бях сюрпризиран какъв брой добре България съумя да вкара тази тематика в дневния ред. Говорих с един посланик в Брюксел и тя ми сподели, че " в действителност има подтик, това може да бъде годината на Западните Балкани ". Може би, само че какво значи това? ", добавя Микканен.

 Пекка Микканен
© Личен списък

Пекка Микканен

За цифровия дневен ред, миграцията и другите тематики от програмата той не е сигурен до какъв брой България може да промени тези неща, защото има сложни процеси, които не престават да се трансферират от председателство на председателство. " Ако си припомням вярно, холандското държавно управление даде обещание да реши въпроса миграцията през януари 2016 година И къде сме в този момент? Далеч от това ".

" Когато чух Юнкер, Туск и Таяни по време на церемонията по откриването, почувствах, че България е третирана по този начин: да им дадем поддръжка и да се надяваме, че ще съумеят. Както всяко друго председателство. Но още веднъж, когато си помислим за въпроса с Шенген да вземем за пример постоянно остава чувството, че има страни членки от първа, втора, трета и т.н.т. категории ", споделя журналистът.

По думите му това не се отнася единствено до бедността, само че и до размера на страните членки. Населението на Финландия е едвам 5.5 милиона, тъй че в никакъв случай не можем да сме наедно с Франция или Германия по въпросите на съюза, добавя той.

" Разбира се, България е виждана като бедна и корумпирана, тъй като към момента е, само че аз персонално имам вяра, че тя ще бъде доста повече от това. Можем да го забележим във впечатляващите статистики, които представителите на държавното управление ни демонстрираха (нивото на безработица, растежа, държавния дълг, растежа в софтуерните браншове и други). Но ние знаем и, че пътуването е дълго и провокациите са огромни поради ниските заплати, приключването на мозъци, неравенството на приходите, намаляването и застаряването на населението`, счита журналистът.

Според него за доста хора ротационното председателство е огромна опция за страните да станат по-равни страни членки. " Така беше сигурно във Финландия ".

" Но дано ви припомня едно от " достиженията " по време на първото председателство на Финландия през 1999 година: Турция публично бе приета за страна кандидатка за цялостно участие в Европейски Съюз. Както знаем в този момент, тази дребна стъпка по време на финландското председателство не се увенча с триумф, който да можем да честваме. Нашите политици тогава бяха с огромни усмивки на лицата. Сега наподобява като едно доста празно говорене и лъжливи очаквания ".

Лоялен другар

Бенце Фолди от Унгария идва в България за пръв път. И той счита, че София е хубав град, който му припомня на някои елементи на Будапеща. Фолди обаче не харесва многото графити, което е проблем и на столицата на неговата страна.

По думите му България е " черно леке " за унгарците. Те знаят малко за българското Черноморие и за разликата в кимането, само че политически се знае само, че в България има корупция. След визитата си в страната и срещите с премиера Бойко Борисов и с външния министър Екатерина Захариева, мнението му е, че те са професионални политици с ясна визия за Европейски Съюз и Западните Балкани.

 Бенце Фолди
© Личен списък

Бенце Фолди

Според него най-трудната задача на българското европредседателство ще бъде ускоряването на интеграцията на страните от Западните Балкани. " Виждам, че България е в действителност отдадена на въпроса, само че знаем по какъв начин стоят нещата на Балканите. След убийството на господин (Иванович) в Косово, ще бъде доста мъчно всички да се върнат на масата за договаряния, само че се надявам, че България ще реализира триумф на срещата на върха за Западните Балкани през май. Има положителни сигнали, да вземем за пример, Договора за добросъседство с Македония и диалозите сред Гърция и Македония " по въпроса за името, прибавя той.

Според него Европейски Съюз постепенно осъзнава какъв брой значимо е да има положителни и лоялни другари като България в Източна Европа. " В речите по време на церемонията по откриването чухме, че най-високопоставените политици на Европа не говореха за многото проблеми, които България има, а за европейското приятелство, за бъдещето. България може да употребява това председателство, с цел да промени мненията в Брюксел, да покаже, че в страната не става въпрос единствено за корупция и не задоволително развиване, само че че е и правилен сътрудник, който може да пази границите си. България може да е добър образец: има страна, която обича Европейски Съюз, макар многото компликации, които среща ".

Изненадващо непозната

Кристоф Шмид от Холандия също идва в България за пръв път. Той споделя, че посрещането на задграничните публицисти късно през нощта е било доста прелестно, те са били превозени незабавно с полицейски конвой до първокласен хотел ( " Маринела " ). По думите му всичко е било добре проведено от позиция на сигурността.

Според него България не е доста позната измежду холандците, само че същото важи и за страни като Румъния и Словакия. " Когато отидох в една социална библиотека в Брюксел, с цел да прегледам някакви пътеводители за България, бях сюрпризиран да видя единствено две книги за страната. Може би имат още и са били взети в този миг, само че това беше изненада поради голямото количество книги, които имат за страни като Франция и Италия ".

По думите му най-трудната задача за българското председателство ще бъде промяната на Дъблинския правилник и политиката за бежанците. Въпросът за наложителните квоти за търсещи леговище ще бъде доста сложна задача за председателството.

Това е първото европредседателствто за България, тъй че би трябвало да се покажете като градивен и благонадежден сътрудник. " Това, което съм виждал от предходни ръководи е, че е нещо автоматизирано: председателството ПРАВИ една страна от Европейски Съюз градивна и надеждна, тъй като няма друга алтернатива. А за въпроса за най-корумпираната и бедна страна в Европейски Съюз – това също е реалност. Председателството може да донесе изгоди за България. Председателството дава на управляващите тласък да създадат нещата по-добри в личната им страна ".

Според него през идващите шест месеца или скоро по-късно няма възможност холандците да прекратят опозицията се против влизането на България в Шенген. В неговата страна, която ръководи Европейски Съюз през 2016 година, това не е довело до някакви промени. Холандия като страна основателка е привикнала с това обвързване и няма доста неспокойствие към него измежду хората, нито пък спомагателна поддръжка или улични митинги.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (105)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР