Малко повече от месец след унищожителния порой във Вършец, последствията

...
Малко повече от месец след унищожителния порой във Вършец, последствията
Коментари Харесай

Щетите от пороя във Вършец са за над 7 млн. лева, местната власт търси помощ /снимки/

Малко повече от месец след унищожителния проливен дъжд във Вършец, следствията за инфраструктурата в града са без смяна. Областният шеф Ванина Вецина се срещна с кмета на общината Иван Лазаров, с цел да спомага в търсенето на помощ.
Курортният град пострада поради придошлите води на река Ботуня през юни, вследствие на значителни и продължителни превалявания.
Корекцията на реката е разрушена, изменено е и коритото й – както в урбанизираната територия, по този начин и отвън нея. Само за корекция на корекцията ще са нужни към 6 млн. лв.. Над милион са нужни и за възобновяване на два от разрушените мостове, надлежно по към 500 и 400 хиляди лв.. Единият е към хижа „ Бялата вода “, другият прави връзка на един от кварталите с града. За тях може да се откри краткотрайно решение са специфични уреди и сглобяеми структури, а за обезпечаването им локалната власт е поискала помощ от Министерството на защитата и Министерството на превоза. Междуведомствената комисия по бедствия и повреди също е сигнализирана, само че с цел да се провиснал средства, Община Вършец би трябвало да изготви план. По думите на Лазаров, отстраняването на вредите ще отнеме най-малко година и половина. Областният шеф увери, че ще спомага с гледище пред отрасловите министерства за обезпечаването на помощ.
С изключение на тежките инфраструктурни проблеми след пороя, в другите сфери локалната власт отбелязва обилни достижения. Общината има пречиствателна станция, а за последните 10 години са ремонтирани над 20 км улици, в това число с създаване на водопроводи и прилежаща инфраструктура. В част от обитаемоте места също са заменени основните водопроводи, или общо за територията на общината е осъществена замяна на над 60% от водопровода. Средствата за това са по разнообразни планове с национално и европейско финансиране. „ През 2011 година ВиК повредите бяха 200-220, стигаха до 250 годишно. Сега са сведени до 20-30 “, сподели кметът. Той добави, че и сега се проектират пет улици за промяна на тръбопровод и настилка.
Четвъртокласната пътна мрежа в общината е реконструирана съвсем на 100%, съответно секторите Долно - Горно Озирово и Сопово - Черкаски – Драганица. Предстои създаване на нов път, който свързва квартал „ Заножене “ и село Спанчевци.
Проблемни са пътищата от републиканската пътна мрежа. Това са III-162, в сектора Монтана – Сумер и изключително Сопово – Вършец. За тези сектори Областна администрация – Монтана има писма до Агенция пътна инфраструктура (АПИ) за включване в програмата за рехабилитация, писма има и от локалната власт. Към момента няма резултат. В доста неприятно положение и предстоящ на главен ремонт е и сектор от интернационалния път Е79, по-голяма част от който е в територията на община Криводол.
Жителите на града и селата са под 8 хиляди души. В тях също е годна наклонността към понижаване на популацията, само че тя е с доста по-бавен растеж.
Засилва се ползата за градежи на хотели и къщи за посетители.
Най-сериозното капиталово желание е създаване на петзвезден хотел върху повърхност от 22 декара. Интерес има и към неработеща част от постройката на някогашната поликлиника, която е благосъстоятелност на „ Медицински център – Вършец “ ЕООД. За продажбата й има решение на Общинския съвет, само че поражда спор и госпожа Вецина е сезирана за него от жалбоподатели. Областният шеф оспорва решението на Общински съвет пред Административен съд – Монтана, който го оставя без разглеждане и приключва производството с претекст, че то съставлява волеизявление на едноличния притежател на капитала. След произнасянето на съда, локалната власт продължава процедурата. Средствата от продажбата ще бъдат вложени в възстановяване изискванията на работа в медицинския център.
В града има средищно учебно заведение с два корпуса и едно начално - в квартал „ Изток “. Във връзка със закона за учебно и предучилищно обучение и прекосяване на едносменен режим на образование, в учебното заведение в квартала следва градеж на корпус с три образователни стаи. Изграждането на спомагателната постройка е финансирано с целеви средства от министерство на образованието, отпуснати в края на 2020 година.
Вършец разполага и с детска градина с филиали в квартал „ Заножене “ и село Долно Озирово. Основната постройка е актуализирана на 100% с 940 хиляди лв..
Сред най-големите работодатели във Вършец е заводът за дросели – там са заети към 120 души. Фабриката е с 50-годишна история, работи с над 40 страни в света и създава съставни елементи за улично осветяване. В шивашки завод работят приблизително към 60 дами, а другата съществена претовареност е в областта на туризма.
Вършец е измежду дребното общини в страната ни със личен публичен превоз за обитаемоте места. От осем години локалната власт обезпечава транспорт от обитаемоте места до града и назад, два пъти седмично. Тя е и измежду най-стабилните във финансово отношение общини, без отговорности. Събираемостта е към 80%, в тия граници се извършва и бюджетът.
Най-големият разход за общинската хазна е обвързван с поддържането на парковите зони и обществените публични пространства – паркът във Вършец е близо 400 декара, той е вторият по величина в България, а останалите зелени площи са над 50 декара. Ванина Вецина поздрави кметът за това, че не е позволено презастрояване на града и региона към него и още веднъж го увери, че ще е настоятелна в търсенето на помощ за възобновяване на вредите от пороя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР