Малко повече от месец преди изборите за Европейски парламент управляващите

...
Малко повече от месец преди изборите за Европейски парламент управляващите
Коментари Харесай

Енергийните цени отново влязоха в арсенала на предизборните закани и обещания

Малко повече от месец преди изборите за Европейски парламент ръководещите са изправени пред тестването да понесат отговорността за вероятно следващо повишение на енергийните цени, с което да изгубят още от гласовете, чиито отлив към този момент всички социологически организации предвиждат. През тази седмица се разбра, че всички електроразпределителни сдружения желаят повишаване и на двете цени за доставка на ток - дневна и нощна, а през днешния ден и топлофикациите дадоха поръчка за покачване на цените от 1 юли. Лошият опит от предходни години с повишение на енергийните цени в под напрежение политически миг накара енергийният министър Теменужка Петкова да даде неочакван брифинг в петък следобяд.

Предизборен трик е да се слага в този момент въпросът с цената на тока,

разгласи тя, въпреки предложенията на сдруженията за цената на тока да са по график, който не зависи от това по кое време и дали има избори. Петкова в действителност по неотложност отговори на нападките на енергийния специалист на Българска социалистическа партия Таско Ерменков, който по-рано денем се възползва от обстановката, с цел да подлага на критика ръководещите. Той съобщи, че настояването за увеличение цената на тока за следващ път потвърждава, че държавното управление на ГЕРБ и " Обединени патриоти " са в основата на непрофесионалното ръководство на енергийната система.

В отговор Петкова разгласи, че в държавната енергетика в края на 2014 година (след като ГЕРБ още веднъж бе на власт след 1 година ръководство на кабинета " Орешарски " - бел. ред.), всичко е било замряло. " Когато някой се пробва да прави внушения, че държавното управление е некадърно в региона на енергетиката, той би трябвало да си направи сметка какво би могъл да каже в своя отбрана ", акцентира тя, представена от организация " Фокус ".

Петкова през днешния ден подсети, че електоразпределителните сдружения може да имат своите искания за повишаване, " само че регулаторът е този, който ще счете какво е закономерно ". Въпреки че регулаторът ще взема решение, Петкова разгласи, че предстоящото нарастване на цената на тока е

в границите на годишната инфлация,

а всичко друго било " груба операция ".

Петкова изрази и удивление, че Българска социалистическа партия желае страната още веднъж да придобие активите на ЧЕЗ, откакто тактиката за приватизация на електроразпределителните предприятия е създадена от държавното управление и призната от Народното събрание още през 2003 година Тогава Българска социалистическа партия взе участие в държавното управление, напомни енергийният министър, представена от пресцентъра си.

Поводи за този й коментар е следващото гледище на партията на Корнелия Нинова страната да изкупи активите на ЧЕЗ откакто се разбра, че " Еврохолд България " е предпочетеният от чешкия притежател покупател на българския му бизнес.

Още през ноември Българска социалистическа партия даде обещание, в случай че завоюва изборите, да изкупи ЧЕЗ. Междувременно поставеният на 10 място в листата й за идните избори Велизар Енчев разгласи (в качеството му на представител на цивилен организации), представен от БНР, че във вторник

пенсионери ще стачкуват пред енергийния регулатор.

Мотивира проетста с това, че с цел да се усилят пенсиите на чешките пенсионери, трябвало тези на българските да понесат енергиен удар.

Сделката за ЧЕЗ е на чешката страна, България няма опция за вмешателство в договарянията, разгласи за следващ път през последната година Теменужка Петкова. Въпреки че единствено преди година държавното управление се опита да се намеси в договорката сред компанията на Гинка Върбакова и ЧЕЗ и в последна сметка Комисията за защита на конкуренцията забрани договорката.

Петкова уточни, че всичко, което е належащо, и държавното управление, и законодателят са подхванали като дейности, с цел да бъде предпазена енергийната сигурност на страната.

В контраст на казаното от Петкова новият ръководител на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов (който зае мястото на Делян Добрев, който подаде оставка като народен представител - бел. ред.) разгласи, че ще упорства, за инспекция на " Еврохолд ", " тъй като може да има вероятно присъединяване на офшорни компании в договорката за ЧЕЗ ".

" Мисля, че Българска социалистическа партия желае да бъде незаобиколим фактор в договорката за ЧЕЗ и по тази причина все повдига тематиката. Но не знам за какво желае това ", разгласи Николов, представен от организация " Фокус ".

Николов съобщи,че приканва

службите да бъдат деликатни в договорката за ЧЕЗ.

" Ще напиша писмо до службите да се ревизира " Еврохолд ". Тя е обществена компания, тъй че е следена от Комисията за финансов контрол. Но все пак се тормозя за вероятно присъединяване на офшорни акция в тази договорка дружно с " Еврохолд ", а не на самия ‚Еврохолд ", сподели още той и уточни, че ще упорства да бъде проследен произходът на парите по договорката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР