Малко повече от два месеца след като беше демонтиран паметникът

...
Малко повече от два месеца след като беше демонтиран паметникът
Коментари Харесай

Лъвът от мемориала на Първи и Шести пехотен полк ще бъде върнат пред НДК до 1 ноември

Малко повече от два месеца откакто беше демонтиран паметникът " 1300 години България ", мястото пред Националния замък на културата (НДК), на което се издигаше, още веднъж е заградено от ограда и е строителна площадка. От през вчерашния ден е почнало построяването на фундамент, на който да бъде подложен лъвът от мемориала на Първи и Шести пехотен полк, за чието възобновяване следва да бъде разгласен конкурс.

Връщането на лъва бе заричане, което кметът на София Йорданка Фандъкова даде ден след почналото през юли разглобяване на " 1300 години България ". Лъвът се е намирал в средата на мемориала на Първи и Шести пехотен полк, който е бил демонтиран през 1977 година, с цел да бъдат построени НДК и " 1300 години България ".

След демонтирането на известния като " войнишки монумент " лъвът и плочите, на които са изписани имената на над 3000 бойци от двата пехотни полка, са пратени за предпазване във Националния военноисторически музей.

В момента бронзовият лъв се реставрира от екип на Регионалния исторически музей - София (Музей за история на София), като съгласно осведомителната табела на строителната площадка би трябвало да бъде върнат на истинското си място до 1 ноември. Според табелата той ще бъде там единствено за " краткотрайна експонация ".

Макар през юли зам.-кметът на София по културата Тодор Чобанов да сподели, че състезанието за възобновяване на мемориала ще бъде разгласен бързо, към този момент три месеца това не се случва. От пресцентъра на Столичната община не съумяха да дадат по-точна информация, с изключение на, че процедурата би трябвало да бъде оповестена до края на годината.

По думите на Чобанов определеният в състезанието план ще бъде гласуван от художествения съвет към Столичната община, като ще бъде подложен на публично разискване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР