Малко под две трети от човечеството може да се окажат

...
Малко под две трети от човечеството може да се окажат
Коментари Харесай

Коронавирусът би могъл да засегне 60% от човечеството, смята водещ експерт

Малко под две трети от човечеството може да се окажат инфектирани с новия китайски ковид, в случай че епидемията не бъде овладяна. Това декларира в изявление за " Гардиън " водещият епидемиолог в Хонконг Габриел Люн.

В Лондон, преди днешната експертна среща по тематиката на Световната здравна организация (СЗО), Люн, главният специалист по публично здраве на Хонконгския университет, споделя, че най-спешният въпрос е да се открият размерът и формата на айсберга.

Имат се поради незнайните към ковид, публично довел до гибелта на над 1000 души, предаден на над 42 хиляди души в Китай и няколкостотин в чужбина. Според някои откриватели в действителност са инфектирани стотици хиляди на територията на азиатския колос.

Днес, при започване на срещата в Лондон, която ще продължи два дни, генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус сподели, че коронавирусът е " доста сериозна опасност за останалата част от света ", макар че множеството случаи са в Китай.

" Засичането на този дребен брой случаи (извън Китай) може да е искрата, която да се трансформира в по-голям пожар. Но към този момент е единствено искра, " сподели още Гебрейесус, съобщи " Ройтерс ".

А в случай че китайските ограничения не работят?

Средно двама души и половина се заразяван от един болен съгласно множеството специалисти, отбелязва " Гардиън ". Все още коронавирусът е по-малко рисков от Тежкия изострен респираторен синдром (SARS) от началото на по-миналото десетилетие - макар че болните са повече, смъртността е по-ниска. Дори в случай че тя остане един % обаче, при необятно разпространяване броят на смъртните случаи ще е сериозен, споделя Люн, който бе деен и в оправянето със SARS през 2003 година

" Дали 60 до 80% от популацията ще се заразят? Може би не. Може би ще стане на талази. Може би вирусът ще смекчи смъртността си, тъй като сигурно не му е от изгода да убива всеки по пътя си, тъй като ще почине дружно с него, " сподели Люн.

Мерките, приложени в Китай за битка против вируса, може да са проработили (това би трябвало да се провери), само че " за какъв брой време може да затвориш учебните заведения? Колко дълго можеш да поставяш цялостен град под обсада? Колко дълго може да държиш хората надалеч от търговски центрове? И в случай че ги премахнеш, дали всичко (заразата) ще се върне? " пита Люн. Ако обаче ограниченията не са сработили, това значи, че коронавирусът не може да се овладее.

Друга позиция

Главният консултант на държавното управление в Пекин е на друго мнение. Според него пикът на епидемията (въпрос, по който има разнообразни мнения) може да е още този месец. В извънредно изявление за " Ройтерс " Джун Наншан - също разказан от организацията като водеща фигура в преодоляването на SARS - счита, че обстановката в някои провинции към този момент се усъвършенства, а новите случаи понижават.

Прогнозата по думите му е направена с компютърно моделиране. Фактор за това пикът да е толкоз рано са и държавните ограничения, счита той. " Да предположим, че може би пикът ще бъде доближат... в средата или края на този месец, февруари. "

По думите му са нужни още ограничения в Китай като възбрана на търговията с диви животни. От пазар, където се продаваха диви животни в Ухан, стартира болестта. Според Джун суровите ограничения в града са нужни и са помогнали за справяне със обстановката. Освен тях са нужни и стъпки на международно равнище - като световна система за предизвестия за заразни заболявания, за която Китай също да способства.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (91)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР