Малко по малко, парите във физическата им форма изчезват от

...
Малко по малко, парите във физическата им форма изчезват от
Коментари Харесай

Малко по малко парите изчезват! Плащане в кеш или онлайн - всичко, което трябва а знаете за финансите си!

Малко по малко, парите във физическата им форма изчезват от нашето всекидневие и биват сменени от цифрови заплащания. Този развой обаче не е толкоз бърз, колкото някои от борците против банкноти и монети се надяват – въпреки технологията към този момент да е налична.

Използването на пари в брой има своите дефекти. Първо, печатането на пари лишава на всяка страна обилни запаси всяка година – сред 0.29 и 0.72 % от брутния вътрешен артикул. Второ – пари в брой всеобщо се употребяват от незаконни организации.

От своя страна, електронните способи за заплащане дават изключителна независимост на всекидневието ни. С развиването на новите технологии става все по-лесно да плащаме за артикули и услуги единствено с телефона си.

Редица страни към този момент са оповестили същинска война на парите в брой. В Швеция, да вземем за пример, търговците имат право да отхвърлят да одобряват кеш. Любимата на мнозина шведска група „ Абба” има в дискографията си международния шлагер „ Money, money, money”, само че музеят отдаден на поп звездите в Стокхолм не приема пари в брой.

Във Франция половината от всички заплащания се вършат посредством банкови карти. Подобни транзакции се усилват приблизително с 8% всяка година, показва в собствен просторен материал „ Фигаро”.

Изненадващ е казусът със Сомалия. Една от най-бедните страни на света, Сомалия е въвела специфична платформа за мобилни разплащания. Със приблизително по 30 мобилни заплащания за месец, жителите на Сомалия са доста напред от междинното за света, което е 8,5, написа онлайн изданието „ Конвърсейшън”.

В България тази война против кешовите разплащания закупи формата на законопроект, импортиран от финансовия министър Владислав Горанов. Текстовете плануват ограничение заплащанията в брой – от 1 август да са с таван до 5000 лева, а от началото на идната година – до 3000 лева за да спадне до 1000 лева през 2019 година

Сериозната смяна беше показана като мярка против заплащанията „ под масата”.

Основен мотив срещу електронните заплащания е обвързван с неизбежната диря от персонални данни, които една транзакция оставя в интернет. В XXI век, сходна информация е равностойна на злато за хора с нечисти цели.

„ Парите, които можеш да държиш, помиришеш и почувстваш към момента преобладават. Европейците и изключително Французите са към момента мощно привързани към тях” разяснява пред „ Фигаро” представител на Френската централна банка.

Добре прочут факт е че носенето на пари в брой кара човек да се усеща сигурен. Освен това, то дава независимост да плащаме за неща, без да разчитаме на електронни устройства със съмнителна сигурност. За това свидетелства парадоксалното на пръв взор увеличение на количеството банкноти във Франция – 7% повече през 2016 година

Тези привички и настройки, несъмнено, еволюират дружно с обществата, които са ги основали. Напълно допустимо е в бъдеще всички заплащания да стават по електронен път, само че на този стадий банкнотите в буркани и под дюшеци са измежду нас и не мислят скоро да си потеглят.

По материали от задграничния щемпел и bTV
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР