Малко неща са по-разочароващи от това да не получите работата,

...
Малко неща са по-разочароващи от това да не получите работата,
Коментари Харесай

Защо не получих работата?

Малко неща са по-разочароващи от това да не получите работата, която постоянно сте желали. Ако ви се случи нещо сходно, имате два избора – да седите на едно място и да се питате „ къде сбърках “ или да поемете самодейна роля и да разберете какви са били грешките ви, които са ви коствали мечтаната позиция. Според създателя и основен изпълнителен шеф на The LaSalle Network Том Гимбъл, претендентите за работа не получават поста, който желаят, по една от три аргументи.

„ Или нямате това, което компанията търси, или не сте показали дейно уменията и качествата си. Третата опция е просто да не сте се дали отговор на техните упования или условия на чисто обществено равнище. Откриването на повода за този крах може да ви помогне при бъдещето търсене на работа “, споделя Кимбъл.

Как да питате?

След като разберете, че компанията е избрала различен претендент за желаната от вас позиция, би трябвало да се обърнете към мениджъра, който е взел това решение, поучава Кимбъл. Според него би трябвало да кажете нещо от рода на: „ Оценявам дадената ми опция и разбирам, че другият претендент е бил по-добър избор от мен за съответната роля. И въпреки всичко аз желая да подобря представянето си в интервютата за работа и да се насоча към верните за мен компании. Можете ли да споделите с мен това, което съгласно мениджърският екип не ми е стигнало, с цел да получа работа, и грешките, които съм направил по време на изявлението за работа? “,

Преди да се свържете с мениджъра обаче е значимо да имате ясна визия за това какво тъкмо желаете да постигнете, споделя Дейвид Люис, президент и основен изпълнителен шеф на OperationsInc.

„ Обикновено има разминавания сред това какво се надявате да научите и това, което работодателите са подготвени да споделят с вас “, споделя той.

Люис поучава да формулирате въпроса си по следния метод: „ Като експерт аз се старая да си взимам уроци от всяко прекарване, да проучвам решенията, които съм взел, и да употребявам дейно противоположната връзка, която съм получил. По тази причина бих приветствал всяка рецензия и противоположна връзка, която сте склонни да ми дадете за моето показване по време на изявлението за работа. “

Към това може да добавите и въпроси, които са характерни за съответното прекарване, споделя Катлийн Пай, Вицепрезидент „ Човешки запаси " в Ultimate Software.

„ Ако сте показали някаква презентация, може да попитате за способи да я подобрите или за основни елементи, които са ви липсвали. Също по този начин, може да попитате за това какви умения и пълномощия щяха да ви оказват помощ да спечелите позицията, с цел да се постараете да ги придобиете преди да се кандидатирате за идната работа “, разяснява Пай.

Най-добрият метод да зададете тези въпрос е по имейл, споделя Микеле Мави, шеф по назначение и образование в Atrium Staffing.

„ Не се обаждайте по телефона. Имейлът може да бъде изпратен както на служителят, който дава отговор за насрочването на интервютата и за работата с претендента, по този начин и на мениджъра, провел самото изявление и избрал претендента, който да заеме предлаганата позиция. Важно е обаче да не изпратите едно и също известие по едно и също време и на двамата “, споделя Мави.

Какво може да очаквате?

След като изпратите имейла, качеството на противоположната връзка, която може да получите, зависи доста от съответната обстановка. Ако компанията, в която кандидатствате, работи с компания за наемане на личен състав, всичко зависи от разположението на нейния представител, който е провел вашето изявление.

„ Служителите от с компании за наемане на личен състав са по-склонни да споделят сходен вид информация. Задаването на въпроси демонстрира разпоредителност и предпочитание за учене и напредък, които могат да ви оказват помощ да изпъкнете над другите претенденти в бъдеще “, разяснява Гимбъл.

Ако сте били интервюирани от управител на самата компания, то той може да не разполага с времето да ви отговори, споделя още Гимбъл. „ Добрите мениджъри нормално намират време “, прибавя той.

Само 1 от 10 ще ви даде откровен отговор, счита Луис. „ Грозната истина е, че мениджърите и чиновниците от „ Човешки запаси “ постоянно се възползват от опцията да не дават отговор на тези въпроси “, прибавя той.

Причината за това е, че противоположната връзка може да накара някои мениджъри да се усещат неловко, споделя Мави. „ Понякога разликите сред претендентите произтичат от нематериални активи, които  трудно могат да бъдат обяснени “, прецизира той.

Според Мави множеството отговори ще попаднат в категорията: „ Кандидатът, който назначихме, имаше малко по-голям опит от вас в областите, които са от сериозно значение за ролята “.

„ Нещата свързани с вашите личностните черти и поведени най-вероятно няма въобще да бъдат отразени. Много постоянно неприятното отношение и злословенето за предходни работодатели са същински червени знамена за работодателите. Понякога, претендентите може даже да да не осъзнават, че се показват по сходен метод, само че в последна сметка никой не желае да приказва за сходни проблеми “, разяснява Мави.

Какво може да извършите с тази информация?

Ако получите добра противоположна връзка, не опитвайте да убедите мениджъра да преразгледа решението си, споделя Гимбъл.

„ Целта ви би трябвало да бъде събиране на информация по метод, който е не е нападателен и конфронтационен. Идеята е да се учите и да растете, а не да спорите “, прибавя той.

Възползвайте се от наученото като се насочите към компании и позиции, които дават отговор по-добре на вашите качества, умения и личностни характерности.

Ако методите към запитването по верния метод, може да получите скъпа информация, споделя Пай. „ Заздравяването на вашите връзки с мениджъра, отговарящ за назначението на нови чиновници, може да ви се отплати в бъдеще, когато в компанията се открият нови свободни позиции “, прибавя тя.

....................

Стефани Воза за FastCompany.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР