Малко насекоми успяват да предизвикат такава погнуса, както хлебарките. Първото

...
Малко насекоми успяват да предизвикат такава погнуса, както хлебарките. Първото
Коментари Харесай

Хлебарките и някои интересни факти за тях

Малко инсекти съумяват да провокират такава гадност, както хлебарките. Първото нещо, за което множеството хора си мислят, когато срещнат хлебарка у дома е... чехъл. Те са известни със своята невероятна резистентност и пригодливост към всевъзможни условия на живот.

Но в действителност ли хлебарките могат да живеят и без глава? Оказва се, че това не е просто легенда. Тези инсекти оцеляват в продължение на седмици, откакто са обезглавени. Това е по този начин по доста аргументи. Една от тях е методът, по който дишат - посредством дребни отвори, ситуирани върху цялото тяло. Те имат капилярна кръвоносна система и декапитирането не води до загуба на кръв. С едно хранене могат да преживеят седмици без да загинат от апетит, а на разнообразни места в тялото им са ситуирани скупчвания от нервни кафези (ганглии), които разрешават на насекомото да стои на краката си, да се движи и да дава отговор на елементарни тласъци даже без глава.

Домашните хлебарки не обичат светлината, тъй като тя им подсказва за наличието на човек и денем и при светнати лампи остават в неактивно положение. Тръгват на лов за храна към четири часа откакто сме изгасили лампите. Но в случай че броят на хлебарките е прекомерно огромен в обещано жилище, те стават дейни през по-голяма част от денонощието, даже денем.

Някои хлебарки могат да летят, въпреки и тромаво.

Снасят яйцата си в специфични пашкулчета, наречени оотеки, като женските на някои типове ги носят със себе си от самото начало. Само 120 дни са задоволителни за най-разпространения тип - немската хлебарка, да се развие от яйце до възрастен субект.

Хлебарките не могат да ни ухапят, защото кожата ни е прекомерно дебела, с цел да я пробият, а и не са нападателни. Предпочитат храната им да не се движи.

Те имат доста положително зрение, което се усъвършенства при зелена светлина и мощно се утежнява при алена.

Хлебарките придвижват разнообразни бактериални и паразитни болести, защото се хранят с гниещи, разлагащи се артикули, даже мърша. Предизвикват респираторни болести и астма при доста хора.

Хлебарките са издръжливи на ниски температури, в случай че понижаването става последователно, само че слагането на инфектиран с яйца предмет във фризера ще ги убие за няколко часа.

Тези инсекти устоят 125 пъти повече радиация от индивида.

Хлебарките се хранят с всичко, което има органически генезис, в това число нокти, косми, сапун. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР