Малко над три месеца трябваха на вулкана Кумбре Виеха, за

...
Малко над три месеца трябваха на вулкана Кумбре Виеха, за
Коментари Харесай

Приключи изригването на вулкана на остров Ла Палма

Малко над три месеца трябваха на вулкана Кумбре Виеха, с цел да заспи още веднъж. Днес бе оповестено публично, че изригването на испанския канарски остров Палма, предизвикало основни вреди, е завършило, съобщи Франс прес.
" Днес научната комисия може да съобщи - изригването свърши ", съобщи на конференция Хулио Перес, шеф на спешния проект за дейности при събития, свързани с вулканична активност.

" Няма лава, няма обилни изхвърляния на газ, няма обилни сеизмични земетресения ", изброи той и напомни, че това изригване, почнало на 19 септември, продължи " 85 дни и 18 часа ".

Бяха нужни 10 поредни дни без забележима вулканична интензивност - период, изискван от учените - с цел да може да се твърди, че казусът е завършил. През последните три месеца нееднократно имаше интуиции за прекъсване на изригването, само че след няколко дни то се подновяваше, внасяйки ужас в живота на острова.

Кумбре Виеха към този момент още веднъж е в заспалост - потоците от лава са почернели, втвърдени, сбръчкани и пласт от черен пясък - в действителност пепел, покрива местността като с воал.
Ще са нужни години, даже десетилетие, с цел да се разчисти, изравни и възвърне този обезобразен терен, считат експерти.

Експертите към този момент предизвестиха, че известно време зоната ще остане рискова, тъй като не престават излъчванията на токсични газове, а и лавата няма да изстине незабавно. Без да се не помни рискът от свличания на почвата.

Също като останалите 6 острова от Канарския архипелаг в Атлантическия океан, покрай северозападните крайбрежия на Африка, Палма е от вулканичен генезис и в историята му има значително сходни феномени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР