Малко над половината от българите (52%) са оптимисти за развитието

...
Малко над половината от българите (52%) са оптимисти за развитието
Коментари Харесай

Тренд: 42% харесват Борисов, 67% - Румен Радев

Малко над половината от българите (52%) са оптимисти за развиването на България, до момента в който 39% са на противоположното мнение. Това демонстрират данните от национално представително проучване на " Тренд ", направено по поръчка на в. " 24 часа ".

Според данните се следи ярка взаимозависимост сред оптимистичните настройки и възрастта. Оптимизмът при по-младите господства значително, като с напредването на възрастта дяловете последователно спадат, като измежду тези над 70 години, болшинството са песимисти и единствено една трета от тях са оптимистично настроени.

Осем месеца след предварителните парламентарни избори, дистанцията сред първите две партии е изцяло сравнима с резултатите от последния избор, демонстрира проучването.

Цели 37% пък заявяват, че не биха дали своят вот.

ГЕРБ резервира първата си позиция с 21.2% от всички интервюирани, следвани от Българска социалистическа партия с поддръжка от 17.8%.

Според разбора на проучвателен център " Тренд " множеството кавги в последните осем месеца не са се отразили значително върху електоралните настройки, защото острото опълчване сред двете съществени партии водело до консолидация и готовност на техните електорати.

Друг извод от допитването е, че не се следи и значителен спад в публичната поддръжка към Обединени патриоти, макар присъединяване им в ръководещото болшинство и изпълнителната власт.

Подкрепа за тях заявяват 5,4%, до момента в който за Движение за права и свободи декларират, че ще гласоподават 6,3%.

Според " Тренд " сходна разлика е несъществена и мъчно би могло да се направи безапелационна оценка дали Обединени патриоти или Движение за права и свободи ще бъдат трета политическа мощ в възможна действителна изборна обстановка.

Категорично обаче се утежняват резултатите на партията на Веселин Марешки „ Воля ". За нея декларират, че ще гласоподават едвам 1,8% от интервюираните. Също толкоз е и поддръжката за Реформаторския блок.

При „ Да, България " (1,4%) и ДСБ (1,1%) не се регистрира основна динамичност на растеж или спад в поддръжката, само че изследването е осъществено преди да се даде старт на новата самодейност „ Български манифест за Европа ". 

Традиционно оценката към работата на Народното събрание е на най-ниски равнища - 23% положителна; 68% негативна. 

Одобрението за работата на третото държавно управление на Бойко Борисов е 32%, до момента в който неодобрението е 59%. 

Оценката за работата на президента остава на високи равнища - процентът на одобряващите президента е три пъти по-висок от този на неодобряващите.

Румен Радев и Бойко Борисов не престават да са фигурите събиращи най-високи стойности на позитивно отношение, надлежно 67% и 42%.

Корнелия Нинова стои на равнища от 28% позитивно отношение, като главната част от поддръжката за нея идва от симпатизантите на Българска социалистическа партия, само че й е мъчно да активизира по-сериозна част от периферията.

Сред водачите на Обединени патриоти Красимир Каракачанов остава най-одобряваната фигура с поддръжка от 34%. Зад него остават Валери Симеонов с 20% и Волен Сидеров с 13%.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР