Малко над 9% от офис площите в София са били

...
Малко над 9% от офис площите в София са били
Коментари Харесай

Предлагането на офис площи в София доближава 2 млн. кв. м, незаети са 9%

Малко над 9% от офис площите в София са били незаети през третото тримесечие като през същия интервал са пуснати в употреба три нови офис здания с 38 хиляди кв. м площи, сочат данните на Cushman & Wakefield Forton.

С това общото предложение на офиси клас А и Б в столицата надмина 1 963 000 кв. м. като модерните здания в централната част на София са изцяло отдадени.

Офисите в градеж са 383 000 кв. м.

Офертните наемни цени за първокласните парцели са постоянни в интервала 12-14 евро/кв. м.

Активен пазар на офис площи записват и огромните градове в страната, като главното търсене идва от разрастващи се аутсорсинг и IT компании. Сред образците за огромни покупко-продажби от последните месеци са софтуерната компания Fadata в Бургас, KBC Group във Варна и Sutherland в Пловдив.

Компаниите от IT бранша и центровете за изнесени услуги остават най-сериозен мотор на пазара с дял от малко над 50% от наетите площи за интервала.

Търговски площи

Частичното преструктуриране на водещи търговски центрове в София и откриванията на Delta Planet във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив доведоха до растеж на новооткритите магазини през деветмесечието на 2019 година, сочат данните на компанията.

Пазарът на площи в търговски центрове е относително кондензиран - след пика на новооткрити площи през предишните месеци, нови планове в идващите 18-24 месеца не се възнамеряват. Обзавеждането за дома, детските и спортните артикули, дискаунт веригите са измежду бързо разрастващите се категории. Сред образците е полската дискаунт верига Pepco, която е най-динамично растящият търговец у нас с 20 магазина към третото тримесечие. През деветмесечието първи магазини у нас отвориха детската марка за облекла Brums, италианската марка за долни дрехи Tezenis и японската Miniso.

Прогнозата на наблюдаващите на пазара е свободните площи да понижават, а наемите в най-удобните за посещаване молове и на комерсиалните улици гладко да порастват.

По данни на компанията през третото тримесечие междинният наем за 100 кв. м магазин с чудесно местонахождение във водещите търговски центрове в София доближава 39 евро/кв. м, а на комерсиалните улици - 56 евро/кв.

Индустриалните парцели

Цените на терените за създаване на индустриални парцели варират към 25-35 евро/кв. м, според от размера и местоположението. Близо 180 000 кв. м нови индустриални площи са приключени от началото на годината в София, а площта на новите планове е с над 100 000 кв. м повече по отношение на същия интервал на
миналата година. На пазара в София се строят обекти за лично прилагане и по поръчка (built-to-suit), само че се следи и растеж на плановете с площи чартърен. Основното търсене е от търговци на дребно, логистични компании и бизнеси, обслужващи бранша на онлайн търговията.

По данни на Cushman & Wakefield Forton към края на септември в градеж в София са 145 000 кв. м индустриални площи, като над половината от тях са предопределени за отдаване чартърен. Тъй като огромна част от тези парцели се отдават чартърен още на стадий градеж, делът на незаетите площи е 2-3%.

Предлагането на съвременни логистични и индустриални площи в София нараства с бързи темпове и
към третото тримесечие доближи 1 256 996 кв. м.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР