Малко над 800 са случаите на нежелани реакции след ваксините

...
Малко над 800 са случаите на нежелани реакции след ваксините
Коментари Харесай

Малко над 800 са случаите на нежелани реакции след ваксиниране у нас

Малко над 800 са случаите на нежелани реакции след имунизациите у нас. Това съобщи шефът на Изпълнителната организация по медикаменти Богдан Кирилов в.

Засега в страната няма доказан случай на умрял след слагане на ваксина против COVID-19. След следствие не е потвърдена връзка с имунизациите при упоменатия през вчерашния ден случай на умрял пациент, посочи шефът на ЕАЛ.

По думите му отдръпването на страни от имунизацията на " АстраЗенека " е поради случаи за странични резултати. България продължава имунизацията с този артикул, тъй като Европейската организация по медикаменти към този момент заяви, че страните от Европейския съюз могат да продължат да употребяват имунизацията, до момента в който тече инспекцията на случаи на тромбози и емболия, уточни Кирилов.

Изключително огромният брой участници в клинични изпитвания дават съображение Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ) да предложи за разрешаване за приложимост всички четири досега позволени за приложимост ваксини, добави той.

Изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите напомни за утвърдената през вчерашния ден от ЕАЛ и Европейска комисия четвърта ваксина - препаратът на " Янсен " ( " Джонсън и Джонсън " ).

" 44 000 са участниците в клиничното изпитване - това е едно доста огромно клинично изпитване, което разрешава да бъдат насъбрани данни, те да бъдат оценени и да се направи преценка дали съответната ваксина дава отговор на европейските условия и да получи позволение за приложимост ", разяснява Кирилов.

По думите му е било невиждано активизирането както на експертния капацитет на Европейски Съюз, " по този начин и на финансовата комисия, която подкрепя производителите, тъй че да може по-бързо да бъдат извършени клиничните изпитвания, да бъдат насъбрани нужните данни и да се вземе решение ".

" Европейската организация и националните организации оказват оптимално регулаторно подпомагане за това производството да се случва оптимално бързо и да бъдат създавани и доставяни дози ", сподели Кирилов и уточни, че водещо е изгодата от имунизацията, а имунизационните паспорти са нещо, което единствено се разисква.

" Ако съветската ваксина " Спутник V " е безвредна, тя ще бъде утвърдена и употребена ", сподели още Богдан Кирилов. Това обаче ще стане единствено след утвърждение на ЕМА и Европейска комисия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР