Малко над 50 800 са подадените заявления на българи в

...
Малко над 50 800 са подадените заявления на българи в
Коментари Харесай

Над 50 800 подадени заявления на българи в чужбина за гласуване

Малко над 50 800 са подадените заявки на българи в чужбина за гласоподаване на изборите на 2 октомври.

Най-много са заявките от Турция - малко над 26 хиляди, Англия - близо 4 900, Германия - над 4400 и Съединени американски щати - близо 2300.

Пред Българското национално радио представителят на Комисията Цветозар Томов предвижда, че секциите зад граница ще са колкото на предходните избори.

" Машини ще има на всички места, където на предходни избори са дали своят вот 300 или повече гласоподаватели плюс ноември предходната година. Общият брой на машините също ще се посочи. Вероятно това ще бъдат малко по-малко от 300 секции. В някои от тях, дори в множеството от тях, ще има по две машини, тъй че броят на машините ще е над 500 отвън страната ", изясни той и напомни, че МВнР имат ангажимент за изпращането на машините за гласоподаване в чужбина.

На последните избори през ноември предходната година секциите зад граница бяха 750 в 68 страни.

Цветозар Томов сподели още, че ЦИК дефинира СИК отвън страната по предложение на парламентарно показаните партии и обединения, а едно място е за човек, посочен от Министерство на външните работи.

" Секциите се основават със заповеди на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. Министерство на външните работи командирова хората, които изпраща там. ЦИК упражняваме методически надзор и надзор по правомерност върху изборите ", изясни той. 

" Не намерихме задоволително IT експерти, които да сключат контракт с ЦИК и да поемат тази отговорност ", сподели по-рано пред БНР Цветозар Томов, представител на ЦИК, като добави, че техническата поддръжка на машините за гласоподаване е ангажимент на " Сиела ".

" Ще има мрежа от техници и за всяка машина ще има техническо лице, което ще дава отговор за редовността ", изясни представителят на ЦИК  и акцентира, че " една компания, която има като главен предмет на своята активност осъществяването на такива услуги, има много по-големи логистични благоприятни условия, в сравнение с ЦИК ":

" Да, това е добре да бъде ангажимент на страната. Не съм уверен, че сходна организационна задача може да бъде осъществена единствено от ЦИК, която има 15 члена и администрация от 20-ина индивида. Става дума за активност, която изисква ангажирането на няколко хиляди индивида.... Трябва да се търси решение за взаимоотношение на повече държавни институции и най-много Министерството на електронното ръководство ", уточни той. 

По думите му ЦИК упражнява цялостен надзор, с цел да подсигурява сигурността на устройствата за машинно гласоподаване.

" Всички машини се намират в един склад и достъп до него се позволява единствено от ЦИК. Всяка активност, която екипите на " Сиела " ще правят с машините за гласоподаване, се управлява директно от ЦИК ", разясни Томов.

" Над 400 машини се приготвят с демоверсия на софтуера за гласоподаване, с цел да бъдат употребявани за организация на пробно гласоподаване ", заяви представителят на ЦИК.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР