Малко над 32 стотинки излиза цената на една бюлетина за

...
Малко над 32 стотинки излиза цената на една бюлетина за
Коментари Харесай

Една бюлетина излиза все по-скъпо - този път 32 стотинки

Малко над 32 стотинки излиза цената на една бюлетина за локалните избори на 27 октомври. Това стана ясно от отчета на ЦИК към публичната поръчка за направата на самите бюлетини, направен след извършените договаряния сред изборната комисията и Българска народна банка, която по закон е задължена да ги отпечата. За четири години цената на хартията скочила с 13%, ЦИК отделя малко над 6,121 млн. лв. за изработването.

На последния евровот през май бюлетината струваше 20 стотинки, а на президентските избори през 2016-та, а по-късно и на изключителните парламентарни през 2017 година – малко над 18 стотинки.

Причината за действително двойния ѝ скок пък се оказва фрапантното оскъпяване на целия развой на печатане през последните няколко години – от цената на самата хартия, през инфлацията, до отвод на един от подизпълнителите да взе участие в процедурата, дружно с Българска народна банка, заради късото време и сложността на самите бюлетини. От печатницата на Българска народна банка изтъкнали, че цената на хартията се е нараснала с 13% и 7,6% инфлация от 2015 до 2019 година. По-високата цена била обоснована и от по-големия брой подизпълнители, които Българска народна банка ще употребява, с цел да се оправи с размера, периода и сложността на поръчката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР