Малко над 3000 деца са изведени от семействата им заради

...
Малко над 3000 деца са изведени от семействата им заради
Коментари Харесай

През 2018 г. 3000 деца в риск са изведени от семействата, една трета са изоставени

Малко над 3000 деца са изведени от фамилиите им поради това, че животът и здравето им са били сложени в риск, през предходната година, а до края на август на тази те са 2000. Това заяви в изявление за БНР шефът на дирекция в Агенцията за обществено подкрепяне Емил Тодоров.

По думите му една трета от случаите предходната година са на деца, изоставени от родителите си като 440 от тях са оставени още в родилния дом.

Експертът отхвърли страховете, че обществените служащи лишават деца от фамилии единствено тъй като те са небогати. Той разказа стъпките по този начин - общественият служащ работи по сигнал, изследва случая, търси информация от персоналния доктор, учебното заведение, общината, Министерство на вътрешните работи, по-късно изготвя отчет, съгласува го с началника си и с шефа на звеното. Първо се търсят благоприятни условия да се усъвършенства фамилната среда, а в случай че това е невероятно, се пристъпва към извеждане като първо се търси опция за настаняване при родственици.

Тодоров отхвърли изказванията, че в множеството случаи съдът анулира разпорежданията на обществените за извеждане. По думите му е изключение съдът да не удостовери препоръчаната мярка за протекция.

Експертът изрази противоречие и с тезата, че неправителствени организации се занимават безотговорно с възпитанието на децата. Той напомни, че обществени действия се разпореждат на НПО-та от кметовете, само че единствено при изискване, че те имат потенциал и дават отговор на законовите условия. След това подлежат на инспекции от многочислени органи дали съблюдават нормативната уредба и държавните методики. По думите на Тодоров НПО-тата, които се занимават с тази активност, са малко.

В същото предаване вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов сподели, че суматохата в доста ромски махали, че деца ще бъдат отвеждани наложително напряко от учебните заведения, е предизвикана от претенденти за кметове на политически сили отвън ръководещата коалиция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР