Малко над 300 дни от началото на войната на Владимир

...
Малко над 300 дни от началото на войната на Владимир
Коментари Харесай

Каква е тежестта на речта на Владимир Зеленски пред Конгреса на САЩ?

Малко над 300 дни от началото на войната на Владимир Путин вУкрайна се случи едно от най-важните събития в спора извънбойното поле досега. Зеленски за първи път напусна страната си от началото на войната и посети друга страна. През миналата съвсем година Зеленски произнесе доста речи посредством видео връзка в основни институции по света, само че през вчерашния ден той направи това онлайн в американския Конгрес. На символно равнище това е основен исторически миг освен за персоналната биография на Зеленски или страната Украйна, а и за Запада в неговата целокупност и света. От тази среща произтичат няколко доста значими аспекта в развиването на спора и те могат да бъдат разграничени в три обособени категории - за Украйна, за Русия, за Запада.

За Украйна

Украинската войска води война на своя територия от към този момент 10 месеца. Истината е, че интензитетът на бойните дейности е подобен, че макар пожелателното ни мислене за доминация на украинските воиници на бойното поле, обстановката не е тъкмо такава. Малко са страните в света, които биха съумели да поддържат спор на непозната територия против толкоз мощно мотивиранзащитник, който се подкрепятехнически и финансово от съвсем целия мощно развъртян свят, както го прави Русия. Ето за какво успехите на дипломатическото поле са още по-важникакто за вътрешната мотивация в страната, по този начин и за неспирния поток от външна поддръжка.

Посещението на Зеленски в Съединени американски щати препотвърждава поддръжката за страната му, освен това от лидиращата мощ в най-мощния боен съюз в света - НАТО. Начинът, по-който той бе посрещнат недвусмислено, даде поръчка, че Съединени американски щати не просто са подготвени да окажат техническа поддръжка, а виждат в Украйна страна ядро в бъдещата конструкция на интернационалния ред. Сравнявайки речта по значимост с тази на Чърчил в Конгреса след нападението над Пърл Харбър,Зеленски иУкрайна бяха сложени в роля, сравнима с тази на Англия по време на Втората международна война. А сходна роля върви, с изключение на със своя искра през призмата на отминалото време,с тежестта да бъдеш изнесената предна линия в борбата за преструктуриращия се свят. Ако в тази борба за преструктуриране Украйна получи ролята на водещ фактор, а тя е напът тъкмо в това да се трансформира, на символно равнище това посещаване може да бъде насочна точка за превръщането на страната на Зеленски в освен това от следващата пропита от корупция страна от някогашния Източен блок. Само по себе си визитата няма да донесе нищо по-различно във взаимоотношенията сред съдружниците, само че на езика на дипломацията вчерашната тирада може да бъде схващана като ход по завършването на героичния облик на Украйна, който при позитивно развиване на събитията историята добре възнаграждава.

За Запада

Консолидацията на Запада към Украйна е безпрецедента за новата му история. Това, че Зеленски избра първата посетена страна да бъде точно Съединени американски щати, има две линии на тълкувание, една от които не е от най-благоприятните за Европа като политически фактор. Разбира се, редно е най-големият донор на военна и финансова поддръжка, а и главен лидиращ фактор в НАТО, да бъде посетен като първа страна. Едва ли има някой, който да оспори фактическото доминантно състояние във боен аспект на Съединени американски щати освен в съюза, само че и на световно равнище. Ето за какво е безусловно обикновено Зеленски да посети първо Конгресана Съединени американски щати. Оттук обаче произтичат редица въпроси, по скоро за бъдещето и въздействието, което ще придобие американската страна в Източна Европа посредством към този момент една от най-боеспособните армии в света, в сравнение с за актуалните събития. Краткосрочният разбор обаче постанова различен метод и заключенията от него са недвусмислени - Западът препотвърди желанията си да не оставя този път Украйна да се оправя сама, а отсам следва и задълбочаване на поддръжката от негова страна.

От началото на войната интензитетът на военно-техническата и финансовата поддръжка градира. Същинският Land-Lease към момента не е почнал, а добре премерената тирада на Зеленски сигурно не е нещо, което не е било прочетено деликатно и утвърдено от американските специалисти авансово. “Инвестиция в международната сигурност ”, “Пейтриът система за нашите патриоти ”, " Това ще бъде основата за отбрана на демокрацията в Европа ", това са поръчки, които сигурно са авансово съгласувани и в чиято семантика няма нищо инцидентно, а това значи, че най-вероятно поддръжката за Украйна ще премине всъвсем друга фаза. Самата тирада е за необятна приложимост, само че поръчките, които се дават посредством нея са, че Западът е подготвен да влезе в спора с по-голяма решителност и с повече нови и усъвършенствани технологии.

Ако би трябвало да вадим заключения за Запада от визитата и речта на Зеленски, то те би трябвало да бъдат в тенденция, че ангажираността с спора не просто ще продължи, а и ще премине на нов стадий. Разбира се, това няма да бъде подбудено от пламенната тирада на украинския президент. Самата тя по-скоро има за цел да анонсира протичащото се, в сравнение с да го предизвика.

За Русия

Руската дипломация търпи редица провали, що се отнася до връзката им с европейската цивилизация. Тежката изолираност, в която се намира страната, не ѝ оставя доста вероятности на дипломатическото поле. Военно-техническият потенциал на страната е впечатляващ, само че идеята, за която се бори Путин нанесе имиджови вреди по страната, които исторически занапред ще й тежат. Когато съперникът ти бъде съпоставен с Чърчил по време на Втората международна война, то за теб остава ролята на Хитлер, а на полето на осведомителните бойни дейности това е тежко проваляне. Консолидацията на Запада и околните връзки, които висшият политически хайлайф на Съединени американски щати показват към Зеленски, е повече от неприятно за съветската страна. Заявката, която дават приемъти речта на Зеленски, са за увереност борбата да бъде доведена до дъно, а сходни планове мъчно се пречупват с гнет над цивилното население и се извеждат до печеливш сюжет за нападателя.

Русия от ден на ден се откъсва от европейската цивилизация, а към този момент формалното йкатегоризиране като равна на нацистка Германия не оставя доста потребни ходове, които да могат да бъдат направени. На полето на дипломацията, що се отнася до връзката със Запада, Украйна е абслютен доминант, а когато става въпрос за модерни войни дипломатическият вектор е не по-малко значим от военно-техническия.

Обобщено за речта

Войната в Украйна търпи своите стадии на развиване. Тя по никакъв начин не е в своя край, само че събития като вчерашната тирада на Зеленски са пречупващи точки, които вкарват нови променливи в спора. Разбира се, наивно е да считаме, че тази тирада е непринудено излияние върху лист хартия, написана по време на полета към Съединени американски щати. Всяко изречение в нея е добре премислено и тествано, с цел да не бъде никоя страна притисната прекалено или пък тя да наподобява слаба. Най-вероятно самата тирада е добре квалифициран съобщителен документ за необятна приложимост, който дава поръчка, че Съединени американски щати и Западътв неговата целокупност ще се ангажират още повече с поддръжка за Украйна, което единствено по себе си значи нов стадий на спора, който занапред ще се разкрива пред очите ни. Предстои тежка и студена зима за украинския народ и дискомфортни месеци на икономисване за европейците. Подобни речи нямат инцидентен темперамент и нормално са придружени с следващи стъпки по стълбището на историята, която занапред ще следим по какъв начин се разпростира пред очите ни.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР