Малко над 13 000 украински бежанци са настанени в хотели

...
Малко над 13 000 украински бежанци са настанени в хотели
Коментари Харесай

Над 13 000 украински бежанци са настанени в хотели у нас

Малко над 13 000 украински бежанци са настанени в хотели у нас сега ежедневно броят се трансформира, защото се трансферират в държавни бази или си отпътуват, съобщи министър Илин Димитров в „ Седмицата " на Дарик радио.

По думите на министър Димитров се наслагва въодушевление, че надали не бежанците биват местени в неприятни места, само че в действителност още веднъж става дума за ведомствени хотели, които са ремонтирани и с положителни условия.

Процесът по пренасяне на украински бежанци би трябвало да завърши до 15 ноември. По думите на министъра нито един от тях няма да остане на улицата.

Мярката за настаняването на украинските бежанци у нас не е спряна. Тя е удължена и трансформирана. Всички бежанци би трябвало да бъдат преместени в държавни бази, като са обезпечени нужните условия.

Илин Димитров: Дори има напрежение от страна на българите, които споделят „ ние си желаеме базите, тъй като там ни харесва всяка година да почиваме. Голяма част от базите се намират на брега на морето.

Друга част от базите се намират навътре в страната - там, където могат да се интегрират украинските бежанци.

Министър Димитров посочи, че отношението на България към украинските бежанци е допустимо най-хубаво, защото ние единствени от целия Европейски Съюз сме ги настанили от първия ден в хотели.

Илин Димитров: Така ние помогнахме на един бранш, който беше извънредно тежко потърпевш от Ковид. В момента обаче нашите финансови благоприятни условия свършват.

Общата сума, която страната е дала досега, е над 520 милиона, само че тя е разграничена по доста пера, изясни още той.

Илин Димитров: По програмата, която ние администрираме като Министерство на туризма, се чака да платим на бранша малко над 220 млн. лева Десет или единадесет заплащания ще бъдат направени. Вече сме наредили и заплащанията за месец септември. В момента, тъй като наследихме доста тъжби и проблеми, ние изпратихме едно писмо до всички хотелиери, които считат, че са ощетени, и започваме тъжба по тъжба да ревизираме какво е настоящото положение ", уточни министърът на туризма.

Той посочи, че има четири благоприятни условия да не се заплати престоят на бежанците.

Първата е, в случай че някой е бил регистриран, само че си е отпътувал и хотелиерът продължава да го води. Втората е, в случай че бежанецът е почнал работа някъде и се води настанен. Третата е, в случай че едно лице е настанено в няколко хотела.

Илин Димитров: Четвъртата причина е софтуерен ни проблем. Не виждахме декларациите за изхранване, по тази причина са плащани основно нощувките последните месеци, само че това също ще го почистим.

Страната ни е изпратила писмо до Европейска комисия, в което пита дали има опция средствата по фондовете и стратегиите, касаещи бежанците, да бъдат увеличени.

Дарик радио, новини
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР