Малко над 101 млн. лв. са били дарени в България

...
Малко над 101 млн. лв. са били дарени в България
Коментари Харесай

Над 100 млн. лева са дарени от физически и юридически лица през миналата година

Малко над 101 млн. лева са били дарени в България през 2017 година от самостоятелни донори, компании и фондации. Това оповестиха от Български дарителски конгрес /БДФ/, представяйки годишния си разбор, представени от Българска телеграфна агенция.

Ръстът спрямо 2016 година е малко над 5 млн. лева Най-много средства през 2017 година са дарили фондациите - 53.8 млн. лева, следвани от фирмите - 38.3 млн. лева И компании, и фондации преди всичко подаряват за планове, свързани с обучение и просвета, и детско и младежко развиване. Общо дарените средства за тези планове са над 54 млн. лева

През предходната година повече са дарявали и хората - 8.9 млн. лева, регистрират от БДФ. Предпочитаните от тях дела са били здравни и обществени. Повишение с 2 на 100 по отношение на 2016 година има в броя на жителите, дарили средства за запазване на околна среда. Хората подаряват главно пари и най-вече случайно. Водещите претекстове за даряване са персоналното отношение и желанието за помагане макaр и с дребни суми.

Законодателната рамка в страната, имаща директно отношение към развиване на дарителството за последната година, няма определящо въздействие във връзка с решенията дали да бъде изработен дарителски акт. Анализът на дарителството през 2017 година на БДФ се основава на данни от Национална организация за приходите, както и от изследвания на "Алфа Рисърч " и "Intelday Solutions " по поръчка на БДФ.

Документът отразява и резултатите от допитване измежду общността на донорите в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР