Малко над 1,280 милиона километра са изминали народните представители със

...
Малко над 1,280 милиона километра са изминали народните представители със
Коментари Харесай

Кои депутати държат рекорд за пътуване със служебните си коли през изминалата година

Малко над 1,280 милиона километра са минали народните представители със служебните си коли през миналата година, демонстрира информация от Народно събрание, представена от "Монитор ".

Разстоянието се равнява на 53 обиколки на България по протежението на всичките й граници.

Челното място в Топ 5 на класацията с най-пътуващите депутати през 2019 година държи шефът на антикорупционната комисия в Народното събрание Борис Ячев от „ Обединени патриоти “, който е навъртял над 50 000 км из страната, а второто е „ извоювано “ също от представител на патриотите - Искрен Веселинов, който влезе в Народно събрание от Русе и е минал със служебната кола близо 46 000 км.

Челната петица допълват Халил Летифов от Движение за права и свободи, който оглавява парламентарната транспортна комисия и заема трето място със своите близо 42 000 км, Диана Саватева от ГЕРБ, която към този момент е зам.-кмет в Бургас и съпартийката й Галя Захариева.

За да посещава крайморския град, от който регион бе определена за народен представител, Саватева е минала малко над 39 000 км, а с цел да отскача до Сливен, нейната колежка Захариева е навъртяла малко над 36 000 км на километража на парламентарните лимузини.

Предходната година първото място бе заето от сегашния аграрни министър Десислава Танева. Тъй като не седи към този момент зад депутатската си банка, а в министерско кресло, напълно предстоящо на нейната сметка са записани скромните близо 28 000 км, които е пропътувала до родния Сливен и назад.

От шефовете на парламентарните групи най-вече е употребил длъжностен автомобил точно Искрен Веселинов, следван от ръководителя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Останалите – водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и ръководителите на Движение за права и свободи и на „ Воля “ Мустафа Карадайъ и Веселин Марешки, имат нула километра, което значи, че изобщо не разчитат на автопарка на Народно събрание. Всъщност общо 98 депутати нито един път не се употребили служебна кола.

В същото време през миналата година Народно събрание е изхарчило общо 1,547 лв. за визити на депутатите по изборните им региони и за командировки в чужбина. 1,14 млн. лв. от тези разноски са точно за обиколките им из страната, като за пътуванията зад граница – сумата е малко над 433 000 лв.. Най-много са парите за пътни разноски, като за задачата Народно събрание е похарчило над 955 бона. Квартирните, т.е. парите за хотел, възлизат на към 227 000 лв., а за дневни разходи на националните избраници са изплатени над 364 000 лв. от парламентарната каса.

Законотворците са обиколили 45 страни през предходната година. Най-често е пътувал зад граница социалистът Петър Кънев, който оглавява комисия по стопански въпроси и туризъм. Той е бил в чужбина по работа 14 пъти.

8 от които в Русия. Посетил е още Турция, Германия, Азербайджан, Беларус, Молдова и КНДР. След него в класацията се подрежда шефът на културната комисия от ГЕРБ Вежди Рашидов, който е пътувал 9 пъти. Неговият сътрудник Христо Гаджев, който членува във външната и военната комисия, пък е бил 7 пъти командировка в чужбина. Страните, до които най-често са пътували депутатите, са Германия, Франция, Русия, Турция, Сърбия, а най-далечните дестинации са Япония, Китай, Северна и Южна Корея, както и Съединени американски щати.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР