Малко известни факти и версии за създаването на химна на

...
Малко известни факти и версии за създаването на химна на
Коментари Харесай

Малко известни факти за химна Върви, народе възродени разкрива ловешки учител

Малко известни обстоятелства и версии за основаването на химна на българската култура и просвета "Върви, народе възродени " е разкрил в книга ловешкият преподавател Христо Борисов. Той е бил учител по история в учебното заведение в кв. "Вароша " в Ловеч, където на 9 май 1901 година в час по музика учителят Панайот Пипков написва на черната дъска музиката на химна по стихове на Стоян Михайловски.

Вече 118 години този химн звучи на 24 май в цялата страна. "Имаме превъзходен текст, талантлив композитор и въодушевен училищен клас ", сподели пред Българска телеграфна агенция учителят Христо Борисов.
Книгата му "Звездата е обич " е мемоарна, само че споделя и за историята на днешното ОУ "Панайот Пипков ". В нея той разкрива няколко версии за това тъкмо по какъв начин Панайот Пипков вижда текста на стихотворението на Стоян Михайловски и написва музиката към него.

Има няколко версии за основаване на химна "Върви, народе възродени "

По думите му главната версия, за която самият Панайот Пипков споделя през 1942 година в списание "Родна тирада ", на 9 май 1901 година в час по музика, вървейки около учениците в класната стая, видял възпитаник, който се е зачел в книга. Учителят взел книгата и целият клас очаквал, че този възпитаник ще бъде осъден. Пипков видял текста на стихотворението на Стоян Михайловски и в главата му зазвучала музиката, която той незабавно почнал да написа на черната дъска.
Христо Борисов описа още, че преди няколко години попаднал на един спомен на ловчанлията Петко Топалов, който се е преместил да живее в Русе. Топалов бил дежурен възпитаник в класа, в който се написа химна. Заедно със собствен съученик трябвало да почистят дъската. Предния час са имали български език и учителят им написал стихотворението на Михайловски на черната дъска, като сложил за задача да го препишат и да го научат наизуст. Цялото стихотворение е 56 строфи. Учениците обаче не изтрили дъската в междучасието, а излезли на открито край реката.
След биенето на втория звънец се прибрали в класната стая, където ги чакал строгият и придирчив Панайот Пипков с цигулката и лъка. Извикал двамата дежурни пред дъската, единият от тях се опитвал с ръкав да я изтрие. Тогава Пипков забелязал написания текст и го спрял, прочел го и както той самият споделя, музиката зазвучала в ушите му. Начертал петолиние и почнал да написа ноти, а целият клас да припява. Бил звънецът и цялото учебно заведение с шефа Христо Бръмбаров се събирало пред вратата на класната стая. След това шефът строил всички в двора и учениците почнали да маршируват и да пеят, добавя Борисов.
"Новото, което аз открих, е че на 11 май, по нов жанр 24 май, цялото учебно заведение потегля от двора надолу към града и учители и възпитаници пеят песента за прослава на делото на Кирил и Методий и на българската култура. По този метод пред обществеността, а и в цяла България химнът "Върви, народе възродени " е манифестиран в градски условия. Така се трансформира в химн, който пеем и през днешния ден ", съобщи още учителят.

Близо половин век учебното заведение носи името на Панайот Пипков

От 1968 година учебното заведение носи името на Панайот Пипков. От 1988 година в него се приема първият випуск с музика, а през 2012 година приключва последният с музикални паралелки. От 2008 година учебното заведение е средищно и в него се образоват възпитаници от няколко обитаеми места.
"Аз преподавах в най-силните години на музикалните паралелки, когато това бяха деца с разсъдък, с благоприятни условия и се работеше необикновено. От година на година ставаше все по-трудно, тъй като не идваха най-хубавите деца ", спомня си преподавателят и прибавя, че в това учебно заведение са работели най-хубавите музиканти на Ловеч.
Днешните му възпитаници, дружно с възпитаниците и на другите учебно заведение в Ловеч за поредна година през днешния ден, на празника на българската култура и просвета и на славянската книжовност, ще излязат пред катедралния храм "Св.св. Кирил и Методий ", с цел да запеят химна, основан в града на люляците и прославящ делото на Светите братя Кирил и Методий.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР