Малко хубави неща се случиха във футбола ни през 2019

...
Малко хубави неща се случиха във футбола ни през 2019
Коментари Харесай

Годината, в която приключи ерата "Михайлов"

Малко хубави неща се случиха във футбола ни през 2019 година, по тази причина може би е добре да се стартира с тях. От години наш клуб не бе продавал български футболист в италианския хайлайф. Направи го " ЦСКА-София ", като трансферира Кирил Десподов в " Каляри " за 3,5 млн. евро в края на януари. Футболист №1 на България за 2018 година обаче не се приспособява и влезе единствено в 4 мача в Серия А, всичките като запаса. Но се рестартира, откакто бе пратен чартърен в " Щурм " (Грац) при прочут воин - треньора му при " алените " Нестор Ел Маестро.

На клубно равнище " Лудогорец " още веднъж беше без конкуренция за купата и към този момент има осем. Поредни... И остава в график за равнене през 2020-а на " брадатия " връх на ЦСКА от 9 трофеи в серия (1954-1962 г.). Разградчани още веднъж измиха очите на клубния ни футбол и за 4-ти път преминаха груповата фаза в Лига Европа (след неуспех за Шампионската лига), достигайки до 1/16-финалите. Никой различен от останалите ни участници не игра даже в плейофите за групите.

Трябва да се означи и сполучливото показване на младите футболисти - юношите (до 19 г.) на треньора Ангел Стойков стигнаха първокласен квалификационен кръг за европейско състезание, а младежите (до 21 г.) на Александър Димитров демонстрират, че са близо до пренасяне в мъжкия национален тим, където да основат действителна конкуренция.

Що се отнася до А тима, то той успя едвам през ноември да се зарадва на първата си победа за 2019 година Всъщност първата от 400 дни насам, през които записа 7 загуби и 5 равенства. И все пак ще играе плейоф за място на Евро 2020 - против Унгария, а при триумф - против Исландия или Румъния. Заслугата за това обаче е най-много на предходния селекционер Петър Хубчев, под чието управление националите се показаха добре в Лигата на нациите и осигуриха плейофа.

През 2019-а

 

бе изтъркан още един селекционер

 

в опит да се стабилизира държавният отбор - Красимир Балъков. Който си остана единствено с 1 тъждество от 6 мача. Напусна, въпреки даже и след срама против Англия (0:6) да нямаше желание да си върви. Направи го в символ на съпричастност с Борислав Михайлов. Който пък направи това, което дълги години критиците му на вятъра призоваваха - да се отдръпна и да даде път на смяната. Е, Михайлов не си потегли с благодарности след сякаш безконечния му (14-годишен) престой на поста. Беше свикан. Не от кого да е, а персонално от Бойко Борисов. Премиерът реши да не стои безразличен - пък и беше избирателен интервал - след резила против Англия, съпроводен от ужасните прояви на расизъм, които вкараха България в международния информативен продан с допустимо най-черните краски и прилагателни. Михайлов в началото сподели, че никой външен не може да желае сходни оставки в БФС, който е независима конструкция. Остана на това мнение единствено 2-3 часа...

Затова и надвисна

 

подозрението за интервенция на страната във футбола ни

 

Но и Борисов, и спортният министър Красен Кралев побързаха да отрекат. Защото при доказване би следвала тежка глоба от ФИФА, в това число и изваждане от всички шампионати.

Но страната влезе във футбола, спор няма. Или най-малко Министерство на вътрешните работи и Специализираната прокуратура, които нахлуха в офисите на БФС. Първоначално поради подозрения за далавери с дежурства от страна на Съдийската комисия за манипулиране на резултати. До момента по този проблем има единствено оставка на съдийския началник Йордан Сталев. Реални резултати от показните акции се чакат освен в тази посока, само че и от инспекцията на изразходването на държавните средства по взаимната с БФС Програма за развиване на детско-юношеския футбол. От футболния съюз обявиха, че са почтени като институция, само че изп. шеф Борислав Попов позволи и да има някой провинил се чиновник.

Но подозренията за спор на ползи не се разсеяха, откакто се оказа, че детски тимове са употребили хотелите на двама от вицепрезидентите на БФС - Атанас Фурнаджиев (в Банско) и Йордан Лечков (в Сливен).

Специално втората база се употребява толкоз постоянно за всевъзможни семинари, подготовки, съдийски проби, лагери и прочие, че чак е явно. Лечков обаче разгласи, че това е морално. Той също по този начин оспори избирането на Михаил Касабов за и.д. президент на БФС и изиска поста в качеството си на първи вицепрезидент. Резултатът? Отстранен бе от този пост от Изпълкома. А един от членовете на висшия футболен орган - Венцеслав Стефанов, по-късно изплю камъчето и съобщи, че Лечков от дълго време не е бил харесван от националите, на които бе отговорник.

Предполага се, че точно вследствие на спор с към този момент някогашния първи вицепрезидент

 

Ивелин Попов напусна националния тим

 

Новият треньор Георги Дерменджиев въпреки всичко си остави малка врата, че може да уговори капитана да се върне за плейофите през март. Ако Попов се съгласи, още повече при неналичието на Лечков, нещата ще са към този момент ясни.

Ясно е също, че клубовете (макар да са частни дружества) са стигнали до състояние да се примолват регулярно на премиера. Я за изграждане на база (на " Локомотив ", Пд), я за смесено сдружение (на " ЦСКА-София " за " Българска войска " ), я за осветяване (на " Арда сцена " в Кърджали). А с цел да не стачкуват повече феновете на " Ботев " (Пд) и да не се пали чергата оттова, Борисов реши да отпусне пари за дострояването на ст. " Христо Ботев ". Нещо, което трябваше да направи притежателят на клуба Георги Самуилов, само че не би. И макар уверението, че концесията ще бъде развалена и стадионът ще бъде върнат на общината, отново стои чуденката за какво, аджеба, страната би трябвало да налива 30 млн. лева в общински парцел.

А привикнали на държавно рамо и водени от притежателя на " Лудогорец " Кирил Домусчиев, футболните шефове взеха решение да си изискат и пари за въвеждане на системата за видеоповторение VAR, евентуално още от сезон 2020/21. Борисов към този момент отклони мераците за свежи 50 млн. лева от бюджета, което на фона на непрестанните искания към реферите у нас предвещава едно побългаряване на VAR в незнайна посока.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР