Малко хора по света са чували за малкия град Волноваха,

...
Малко хора по света са чували за малкия град Волноваха,
Коментари Харесай

Волноваха - градът на апокалиптичните сцени

Малко хора по света са чували за дребния град Волноваха, намиращ се в Украйна, в Донецка област. Но след началото на войната сред Русия и Украйна Волноваха стана известна на целия свят вследствие на яростните борби за града. Градският пазар, градската болница, главните административни здания, както и някои промишлени здания бяха разрушени или съществено развалени по време на борбата за Волноваха. Според преброяването от 2021 година във Волноваха са живели към 21 000 души, а през днешния ден в града остават към 15 000. По време на борбата 6 000 жители са напуснали града. Според Минските съглашения от 2014 и 2015 година демаркационната линия сред украинската и донецката войска е на 20 км от обитаемото място.

Волноваха е град на 57 км от Донецк, град от стратегическо значение, защото градът има стратегически железопътен възел, хранилища и депа, а през Волноваха минава основната железопътна линия за Мариупол и Донецк. Плюс това, автомагистралата Славянск-Донецк-Мариупол минава през Волноваха. Поради тези аргументи след началото на войната сред Русия и Украйна Волноваха беше една от главните цели на донецката и съветската войска.

На 11 март управляващите на ДНР оповестиха, че след 13 дни яростни боеве град Волноваха е освободен и че процесът на връщане на града към естествения живот, както и основаването на нови управляващи, е почнал. Новите управляващи имат за задача да възстановят града допустимо най-скоро. Падането на Волноваха беше доказано и от Киев.

По пътя ни към Волноваха, съпроводени от членове на съветските сили за специфични интервенции, можехме да забележим няколко дребни военни конвои на Донецката войска, състоящи се основно от остарели военни камиони “Урал”, както и бойни транспортьори МТЛБ, насочващи се от Волноваха към нови бойни зони. По пътя от Донецк за Волноваха се виждаха няколко контролно-пропускателни пункта на съветската и донецката войска. Приближавайки Волноваха, в безкрайните полета се виждаха няколко линии на защита на украинската войска, които бяха разрушени и изоставени. Преминавайки през селищата Николаевка и Бугас, покрай Волноваха, не можете да кажете, че се води война. Къщите и постройките не са потърпевши, в дворовете има коли, трактори, домашни животни, а жителите обработват плодородната земя към къщите. Готови за сеитба са и някои плодородни ниви, като се изключи минираните. В някои полета е имало пожари, и съгласно полковник от съветската войска, както и членове на специфичните елементи, пожарите са били съзнателно подпалени, с цел да възпламенят мините в полетата. Забелязахме и специфични машини и съоръжение за почистване на минните полета.

При доближаване към Волноваха стана ясно, че тук се водят яростни борби. Някои къщи и здания при започване на Волноваха бяха развалени или разрушени вследствие на боевете. На входа на Волноваха имаше няколко разрушени танка, военни транспортни средства и друга техника на украинската войска. Но самият център на Волноваха приличаше на подиуми от апокалиптични и военни филми. В центъра на града, в централния парк, има контролно-пропускателни пунктове, където съветските и донецките бойци непрестанно доставят храна и филантропична помощ на жителите на града. Поставени са мобилни палатки, където се подготвя храна и се обезпечава здравна помощ. В центъра на града се виждаха доста жители, някои от тях стояха на опашка за филантропична помощ, част от децата караха колела и си играеха, част от жителите се разхождаха из града.



Имах опцията да приказвам с някои от жителите на града. Повечето от тях не разрешиха да ги снимат, не споделиха и имената си. Виждаше се, че някои от жителите на града бяха облечени в същите облекла, които са носили, когато почнала борбата за Волноваха. Разговарях с разнообразни жители и множеството от тях споделиха, че са щастливи, че са освободени и че се надяват Донбас да се причисли към Русия и по този начин да получат отбрана. Някои отхвърлиха да отговорят на този въпрос. Някои жители споделиха, че през последните 8 години по-голямата част от украинските военни са се отнасяли добре с цивилното население, само че се оплакаха от тормоз и дискриминация от страна на СБУ. Някои жители също се оплакаха, че членове на разнообразни паравоенни и военни групировки, като “Азов”, са принуждавали жителите да приказват единствено украински и че е имало случаи на грабежи.



Разговарях и с млада учителка от Волноваха, която, въпреки и към момента в стрес от всичко, което ѝ се е случило, се надява до началото на идната образователна година учебното заведение, в което е работила, да бъде ремонтирано и да може още веднъж да прави работата, която обича. По време на боевете тя се е укривала с група от 200 поданици в мазетата. Тя описа, че по време на боевете непрестанно са се чували изстрели, звуци от артилерийски снаряди, стартиране на бомби и ракети, както и звуци на бойни самолети. На 11 март бойци от донецката войска са пристигнали в убежището и са ѝ споделили, че са освободени и че могат да си тръгнат.

В диалог с различен гражданин на Волноваха той сподели, че обстановката е сложна, че в някои региони на града няма вода, газ, ток. В града съвсем нищо не работи. Като служащ в железопътния склад той се надява скоро да се върне на работа, с цел да устоя фамилията си. Някои поданици на Волноваха непосредствено упрекват Зеленски, че е пристигнал на власт с заричане да постави завършек на войната, а вместо това той е един от основните виновници за войната сред Украйна и Русия.

От центъра на града се отправихме към основната градска болница, която е доста развалена. Около болничното заведение имаше група жители, както и нейни чиновници, които гледаха със сълзи на очи и съмнение какво е останало от нея. Работниците обявиха, че през последните години по самодейност на шефа на болничното заведение е осъществен главен ремонт, че жителите на града са доста удовлетворени от работата на болничното заведение. Сред жителите беше и шефът на болничното заведение Виктор Саранов.

„ Не мога да кажа сигурно кой е отговорен за събарянето на болничното заведение, тъй като аз и целият личен състав, както и огромна група жители, бяхме в мазето ѝ. Но когато стартира борбата за Волноваха, на 24 февруари, група украински бойци и членове на “Азов” пристигнаха в болничното заведение, заеха втория и третия етаж и ги трансфораха в огневи точки и сложиха там разнообразни типове оръжия. На 24 февруари в болничното заведение се намираха 270 пациенти от 13 разнообразни отделения. Персоналът на болничното заведение не напусна болничното заведение от началото до края на борбата за Волноваха. След началото на борбата в болничното заведение започнаха да идват ранени бойци и цивилни. По време на яростните борби 500 поданици на Волноваха откриха заслон в убежището на болничното заведение. Благодарение на дизеловите генератори в болничното заведение част от нея функционираше от самото начало, като с изключение на медицински услуги жителите получаваха и храна, и вода. По време на боевете за Волноваха се родиха 6 деца и, популярност Богу всички, са живи и здрави. Въпреки разрухата болничното заведение работи, а ние не се отхвърляме. Ще ремонтираме болничното заведение, ще окажем здравна помощ на жителите на Волноваха и околните обитаеми места “, Виктор Саранов.

За жителите на Волноваха е изключително значимо новата власт да работи дейно, животът да се върне към естественото, фабриките и железниците да стартират да работят, търговията да се съживи, жителите да получават заплати и пенсии. Те са оптимисти, че градът бързо ще се възвърне, животът и развиването ще се върнат, както след Втората международна война. Животът просто би трябвало да продължи. Властите на ДНР споделят, че всички жители ще получават заплати и пенсии, както и обществени помощи, а заплащанията към тях ще се правят в съветски рубли.

* Дарко Тодоровски - Магистър по интернационалните връзки и боен аналитик

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР