Малко хора на Запад вярваха в руската икономика. Анализът на

...
Малко хора на Запад вярваха в руската икономика. Анализът на
Коментари Харесай

Economist: Защо руската икономика опровергава всички прогнози на песимистите

Малко хора на Запад имаха вяра в съветската стопанска система. Анализът на икономистите от Economist на данни от разнообразни източници обаче демонстрира, че съветската стопанска система се оправя по-добре даже от най-оптимистичните прогнози.

Дори в естествени времена съветската стопанска система беше транспарантна като сибирска вихрушка, написа Economist. При това времената напълно не са естествени. След началото на специфичната военна интервенция на Русия в Украйна Централната банка на Русия (ЦБ) и ведомството за държавна статистика Росстат на процедура са престанали да разгласяват данни за съвсем всичко - от търговия до вложения, твърди английското издание.

Освен това мнозина към момента имат подозрения по отношение на надеждността на оповестените данни. Инвестиционните банки стопираха да съветват клиентите си за съветските компании и внезапно ограничиха изследванията, а интернационалните организации изтеглиха своите икономисти от страната.

Е, и в тази вихрушка избухна развълнуван спор за това по какъв начин работи съветската стопанска система в новите условия. В неотдавнашно изследване на петима икономисти от Йейлския университет, привлякло всеобщото внимание, утвърждава, че напускането на задграничните компании, както и глобите, в действителност дейно я унищожават. Всяка демонстрация на икономическа мощ създателите на това проучване считат за мираж.

Разбира се, имаше и икономисти - оптимисти.

„ Икономиката (руската) не се разпада “, написа да вземем за пример Крис Уифър, влиятелен специалист по Русия.

След 24 февруари нейната стопанска система, съгласно Economist, мина в положение на свободно рухване. Достатъчно е да се каже, че рублата е поевтиняла с една четвърт по отношение на $. Фондовият пазар се срина и принуди регулаторите да спрат търговията.

Западните държавни управления започнаха да постановат наказания на Русия, а западните компании със стотици започнаха да напущат Русия или дадоха обещание да го създадат. През първия месец икономистите актуализираха прогнозите си за Брутният вътрешен продукт в посока, несъмнено, надолу: вместо напредък през 2022 година с 2,5%, в този момент те приказваха за спад от 10%. Имаше и по-мрачни прогнози.

„ Експертите предвиждат, че Брутният вътрешен продукт на Русия ще намалее с 15% тази година и ще заличи всички стопански триумфи от последните 15 години “, злорадстваше Белият дом.

Участниците в разногласието и от двете страни се съгласиха, че Русия минава през мъчно време. Силно нарастване на дисконтовия % напролет, предопределено да стабилизира рухналата рубла, дружно с напускането на задгранични компании, по мнението на Economist, изпратиха стопанската система в криза. През второто тримесечие Брутният вътрешен продукт се е свил, съгласно формалните данни, с 4% по отношение на второто тримесечие на 2021 година Последствията от глобите за доста от 300-те монопромишлени градове бяха пълномащабна меланхолия.

Въпреки това анализът на икономистите на Economist на данни от разнообразни източници допуска, че съветската стопанска система се показва по-добре даже от най-оптимистичните прогнози. Причината е, че продажбата на въглеводороди докара до рекордни облаги по настоящата сметка.

Вземете да вземем за пример знака за настояща интензивност на Goldman Sachs, който е знак за стопански напредък в действително време. През април и май той спадна внезапно, въпреки и не толкоз, колкото по време на международната финансова рецесия от 2007-9 година или даже по време на нахлуването в Украйна през 2014 година, само че по-късно се възвърне.

Другите знаци рисуват същата картина. Да, има криза, само че не доста мощна, най-малко съгласно нестабилните съветски стандарти. През юни промишленото произвеждане е спаднало с 1,8% по отношение на юни предходната година, съгласно изследване на JPMorgan Chase.

Индексът на напредък на бранша на услугите, основан на анкети на мениджъри, сподели по-слаб спад спрямо предходни рецесии. След спад през първите седмици, потреблението на електрическа енергия наподобява възобновява растежа си. Количеството на железопътните товарни транспорти, показателно за търсенето на артикули, също се резервира.

Инфлацията също се забави, акцентира Economist. През януари-март потребителските цени са се повишили с към 10%. Падането на рублата оскъпи вноса, а излизането на задгранични компании понижи фрапантно предлагането. Но в този момент, според данните на Росстат, цените понижават. Тенденцията се удостоверява от самостоятелен източник, оповестен от State Street Global Markets и компанията за събиране на данни PriceStats. В публични изказвания Централната банка към този момент показва безпокойствие освен от инфлацията, само че и от по-ниските цени.

По-силната рубла намали цената на вноса и страховете на руснаците от инфлация започнаха да отслабват. Данните от Cleveland Federal Reserve, конссалтинговата компания Morning Consult и професора по стопанска система в университета Brandeis Рафаел Шонле демонстрират, че прогнозите за инфлацията за идната година са спаднали от 17,6% през март до 11% през юли. С големите си газови ресурси Русия надали ще претърпи скок в инфлацията, като Европа, обвързвана с възходящите цени на електрическата енергия.

Не единствено падащите цени оказват помощ на съветските семейства. Разбира се, рекордно ниската публична безработица през юни от 3,9%, както твърди Economist, не дава отговор на истината. Много компании изпратиха чиновници в отпуск, някои даже в неплатен, само че няма признаци за злополука на пазара на труда, най-малко не още.

Според съветския уеб страница за търсене на работа и чиновници HeadHunter, съотношението на търсещите работа към броя на свободните работни места се е повишило от 3,8 през януари на 5,9 през май. Това естествено значи, че стана по-трудно да си намериш работа, само че по-късно показателят малко понижа. Съгласно данните на Сбербанк междинните заплати са се повишили внезапно през лятото.

Това частично е и тъй като пазарът на труда устоя на удара, руснаците не са спрели да пазарят и да харчат. Данните от Сбербанк за юли демонстрират, че действителните потребителски разноски в средата на лятото са съвсем без смяна по отношение на началото на годината.

Вносът внезапно спадна напролет, частично заради обстоятелството, че множеството задгранични компании стопираха да доставят артикули в Русия. И въпреки всичко този спад не беше толкоз мощен в съпоставяне със скорошните рецесии. Освен това вносът бързо се възвърне.

Три фактора, съгласно Economist, изясняват по какъв начин Русия съумя да опровергае освен прогнозите на песимистите, само че и на оптимистите.

Първият е политически...

Вторият е обвързван с най-новата история на стопанската система. Руският министър на защитата Сергей Шойгу надали е бил неоткровен, когато, както го цитира Washington Post, е споделил на английското държавно управление през февруари, че никой не може да страда по-добре от руснаците.

Сега в Русия настава петата икономическа рецесия за последните 25 години. Предишните рецесии бяха през 1998, 2008, 2014 и 2020 година Хората на четирийсет помнят добре невероятните стопански катаклизми, породени от разпадането на Съветския съюз. Хората са се научили да се приспособяват и да оцеляват, вместо да се паникьосват или да излизат на улицата.

Отделни браншове на съветската стопанска система от дълго време са много мощно изолирани от западната стопанска система, акцентира Economist. Разбира се, това уединяване пристигна с цената на закъснение на икономическия напредък, само че в този момент направи днешното блокиране по-малко мъчително. През 2019 година директните задгранични вложения в Русия възлизат на към 30% от Брутният вътрешен продукт на страната, до момента в който междинното за света е 49%.

Преди нашествието по-малко от 0,3% от работещите руснаци са работили за американски компании. В развитите страни тази цифра е 7 пъти по-висока - над 2%. Русия се нуждае от първични материали от чужбина доста по-малко от множеството други страни. Следователно изолацията не беше толкоз мъчителна и към момента не оказа огромно въздействие върху статистиката.

Третият фактор са, несъмнено, въглеводородите. Според последните данни на Международната организация по енергетика (МАЕ) глобите са имали лимитирано влияние върху съветската петролна промишленост. След нашествието Русия продаде на Европа сила на стойност 85 милиарда $. Не е доста ясно по какъв начин във връзка със глобите Москва харчи получената валута, само че във всеки случай няма подозрение, че продажбата на въглеводороди оказва помощ на Русия да заплаща освен за армията и оръжията, само че и за вноса.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР