Малко градче на южното крайбрежие на Нова Зеландия планира да

...
Малко градче на южното крайбрежие на Нова Зеландия планира да
Коментари Харесай

Град иска да забрани котките, ето каква е причината

Малко градче на южното крайбрежие на Нова Зеландия възнамерява да приложи коренен проект за отбрана на локалната дива природа - възбрана на всички домашни котки. Съгласно самодейността, препоръчана от Environmental Southland, притежателите на котки в Омауи ще би трябвало да кастрират, да им сложат микрочип и да ги пред локалните управляващи.

А откакто домашният любим почине, феновете на котките в общността няма да могат да си вземат нов. Защо обаче се прави това?

Това звучи извънредно, само че може би е нещо, върху което повече общности би трябвало да помислят. В края на краищата, котките са виновни за гибелта на милиарди дребни птици и бозайници всяка година, а съгласно някои това е неточност точно на хората.

Д-р Петър Мара, началник на Центъра Смитсън за миграция на птиците, е създател на списания и книги по този въпрос. Противно на упованията на мнозина по отношение на него, той твърди, че не е нито срещу котките, нито срещу притежаването на котка като домакински любим.

" Котките са в действителност чудесни домашни любимци. Но те не трябва да могат да се разхождат свободно на открито, това е в действителност явно решение. Не разрешаваме на кучетата да го вършат. Време е да стартираме да се отнасяме и към котките по същия метод ", споделя той пред BBC.

В Омауи формалните лица настояват, че мярката е оправдана, тъй като камерите за наблюдаване са посочили разхождащи се свободно котки, които ловуват птици, инсекти и влечуги в региона.

" Котката ви ще може да изживее естествения си живот щастливо и да прави това, което прави, в Омауи, само че когато почине, няма да можете да я замените с нова ", изяснява Али Меад, отговорник по био сигурността към общината в града.

Според проекта, всеки, който не съблюдава рестриктивните мерки, ще получи уведомление от управляващите, а в случай че продължава да не следва разпоредбите, като последна мярка е въведено отнемането на домашния любим. И въпреки всичко оттова изясняват, че това ще е единствено " безспорна последна мярка ".

Инициативата е част от оферти от районния съвет районен проект за битка с вредителите, който бе открит за съвещания във вторник.
Джон Колинс, ръководител на благотворителния фонд Omaui Landcare, пази възбраната, която по думите му цели да отбрани скъпите естествени ресурси от изчезващи скотски типове там.

" Ние не ненавиждаме котките. Просто желаеме в природата да се резервира разнообразието от разнообразни животни ", разяснява още той.

Колко сериозен обаче е казусът на природозащитниците с домашните котки?

Дебатът за популациите на котки и локалните екосистеми не е неповторим за Омауи. Учените, занимаващи се с тематиката за опазването на околната среда и животинските типове, от дълго време предизвестяват за въздействието на дивите и живеещите на открито домашни котки върху заобикалящата ги среда и те са класирани измежду 100-те най-лоши инвазивни типове в света.

По думите на доктор Мара изгубването на 63 типа по света в този момент е обвързвано с увеличението на котешките популации на тези места. Проблемът се изостря в региони с доста чувствителни екосистеми, а Нова Зеландия е образец за това.

" Звучи извънредно, само че обстановката излезе отвън надзор ", споделя той и добавя, че феновете на котките по света би трябвало да одобряват малко по-различна философия за нещата, що се отнася до отношението им към животните.

Д-р Мара има вяра, че тези котки би трябвало да кастрирани, а упражненията и физическата си интензивност да правят у дома благодарение на играчки или в следена среда - да вземем за пример на каишка.

Той обаче е безапелационен - въздействието върху природата не е по виновност на котките - те следват просто естествените си пориви - то е виновност на хората. Популярността на котките в обществените мрежи съгласно него е измежду водещите фактори популацията им да не понижава, а даже в противен случай - непрекъснато да се усилва, а от ден на ден хора да си вземат коте за домакински любим.

Точните оценки за броя на котките са много сложни да реализиране, само че се счита, че единствено в Съединени американски щати има към 86 милиона домашни котки - почти по една на всеки три семейства. Отделно от това има неразбираемо количество бездомни или полубездомни котки, чието въздействие е даже по-голямо върху околната среда.

Това оказва и своето влияние - годишно в Америка по към 4 милиарда птици и към 22 милиарда дребни бозайници биват убивани от котки.

Това не е първият път, когато на котките се гледа като на опасност в Нова Зеландия - страна, която се гордее с това, че котка има в съвсем половината семейства в страната.

Темата е настояща и в Австралия, където тези домашни любимци са упреквани за застрашаването на голям брой локални скотски типове. Страната финансира от 2015 година самодейностите за премахване на котките. Там е и най-голямата в света ограда против котки, а управляващите даже са обмисляли сходна възбрана за домашни любимци, само че в народен мащаб.

В последна сметка общинските препоръки и държавното управление се сплотяват към концепцията да се наложат ограничавания. Забранява се котките да бъдат пускани навън през нощта, а на семействата се поставя предел за позволен брой котки, които наложително би трябвало да бъдат регистрирани и кастрирани.
Въпреки всичко сходни начинания не престават да бъдат много противоречиви. Миналата година групите за правата на животните се оповестиха извънредно остро против месен общински съвет в щата Куинсланд в Австралия, който предлага по 10 $ за убита котка.

Същевременно в Омауи локалните са шокирани от опита за пробутване на котешката възбрана и се готвят за митинги. Някои от тях употребяват домашните си любимци точно за битка против дребните вредители и считат, че предложенията са най-малкото прекомерни.

Не са малко и тези, които оспорват самите доказателства, приложени от природозащитниците, че котките фактически предизвикват такива вреди.

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР