Малкият западносибирски град Ханти-Мансийск, с население 100 000 души, е

...
Малкият западносибирски град Ханти-Мансийск, с население 100 000 души, е
Коментари Харесай

Въпрос за милиарди долари: Ще се откаже ли някога Русия от изкопаемите горива?

Малкият западносибирски град Ханти-Мансийск, с население 100 000 души, е неофициалната петролна столица на Русия. Градът е заобиколен от едни от най-обширните петролни залежи в света, които оформят освен геологията на района, само че и неговата стопанска система.

Най-голямото петролно находище в Русия се намира точно там. То е намерено през 60-те години на предишния век на изток от града и бързо се трансформира в източник на забележителното благосъстояние на региона. Ханти-Мансийск се намира в Тюменска област, която се счита на второ място в по Русия по богатство и социално-икономическо развиване, след Москва.

Освен, че е значим източник на финанси, в тази част на Русия, петролът е и източник на горделивост. Местният музей по геология, петрол и газ е съществена архитектурна забележителност на града. На летището в града има фотоси на служащи и инженери от бранша от разнообразни десетилетия през 20-ти век, споделя CNN.

80% от стопанската система на Ханти-Мансийск се крепи на нефтът и газът. Като цяло в Русия петролът и газът обезпечават 39% от приходите на федералния бюджет и съставляват 60% от съветския експорт през 2019 година

Въпреки дълбоките корени на петрола и газа в съветската стопанска система, страната е прави някои стъпки, за преход към възобновима сила. В края на септември държавното управление основава междуведомствени работни групи за подготовка на стопанската система за световния енергиен преход. Тези групи ще предвиждат рисковете и опциите за Русия, като техните заключения ще бъдат включени в проект за деяние, който би трябвало да бъде основан до края на 2021 година

" Трябва да се подготвим за поетапно понижаване на потреблението на обичайни горива - петрол, газ, въглища ", съобщи съветският министър председател Михаил Мишустин в края на септември

Бавен преход

Междувременно доста специалисти предизвестяват, че задачата на Русия за понижаване на излъчванията за 2030 година е прекомерно дребна. Целта планува " понижаване " на излъчванията с 25-30% до 2030 година по отношение на равнищата от 1990 година, само че сегашните равнища на излъчвания в Русия към този момент са с към 30% под равнищата от 1990 година

Според интернационалната изследователска група Climate Action Tracker политиките и дейностите на Русия са " извънредно незадоволителни " за въглеродно безпристрастен свят.

Засега управляващите на страната и бизнеса гледат оптимистично на вероятностите на петролния и газовия бранш в кратковременен проект. " През идващите 20- 30 години промишленостите, свързани с петрола и газа, ще останат един от стълбовете на съветската стопанска система ", разяснява Алексей Мирошниченко, който е зам.-председател на съветската държавна банка за развиване.

Въпреки това обичайните промишлености ще би трябвало да претърпят промяна, с цел да изпълнят задачите на Парижкото съглашение, признава Мирошниченко. Заедно с Министерството на икономическото развиване, съветската държавна банка за развиване сътвори първата съветска система за зелено финансиране през септември, за установяване на това кои планове са устойчиви.

Много специалисти слагат под въпрос какъв брой дълго съветската промишленост за изкопаеми горива ще остане жизнеспособна вероятност. " Мнозина разпореждат очакванията си на газа като преходно гориво, само че той ще " издържи " 10 - 15 години ", споделя съветският вложител Евгений Кузнецов, който е и основен изпълнителен шеф на Orbita Capital Partners.

До 2050 година съветската стопанска система към този момент няма да може да разчита на износа на нефт и газ и ще би трябвало да откри нови източници на приходи, споделя Владимир Чупров от Greenpeace в Русия. " Това би било изключително мъчно за районните стопански системи ", счита той.

Въпросът е какво може да бъде в основата на новата по-чиста стопанска система на Русия?

По думите на професорът по научни проучвания в Института Фритьоф Нансен в Норвегия Анна Корпу това е въпрос за милиарди долари. Тя изследва съветската политика за климата повече от 10 години. Според нея има няколко " кандидата ", които биха могли да заемат мястото на изкопаемите горива в чистата съветска стопанска система. Един от разновидностите биха били нови източници на сила за експорт, като възобновими източници, водород или нуклеарна и сила.

Екоактивисти в Русия обаче са по-скептични по отношение на проектите за развиването на нуклеарната сила. Те акцентират, че тя е скъпа и че и отпадъците се съхраняват и не се третират в допълнение.

Всеки има своя позиция. По думите на представителя на Росатом нуклеарната сила е " нужна за реализиране на въглеродно неутрални цели ".

Според други елсерти има доста благоприятни условия, с изключение на нуклеарни, за декарбонизиране на съветската стопанска система. Така да вземем за пример Русия може да стане конкурентоспособна в производството на други нисковъглеродни технологии, като съоръжение за интелигентни енергийни мрежи и нови отоплителни системи.

Друг вид, спред специалисти, е разширението на устойчивото горско стопанство и продуктите на основата на дървесина.В Русия се намират повече от една пета от горите в света (приблизително 7,6 милиона квадратни км.), а тайгата (иглолистни гори) е най-големия залесен район на Земята, ситуиран на почти 12 милиона квадратни километра и е по-голям от Амазонка.

Разбира се Русия е експортьор на дървесина и производни артикули, макар че има рецензии, че тези артикули не се доставят по резистентен метод. И въпреки всичко опаковките на основата на дървесина могат да се трансфорат във значим нов бранш за съветската стопанска система.

Ако има най-малко едно несъмнено нещо нещо, това е, че в случай че Русия желае да се приспособява към световните трендове в чистата сила, новите промишлености ще би трябвало да заемат централно място в нейната стопанска система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР