“Малкият Шенген е обещаваща инициатива, която има нашата подкрепа, заяви

...
“Малкият Шенген е обещаваща инициатива, която има нашата подкрепа, заяви
Коментари Харесай

САЩ напълно подкрепят „Малкия Шенген“

“Малкият Шенген ” е обещаваща самодейност, която има нашата поддръжка, съобщи през днешния ден специфичният делегат на държавния секретар на Съединени американски щати Матю Палмър на срещата, отдадена на Западните Балкани в Женева.

„ Европейската вероятност на Западните Балкани, която беше основа за ангажираността на Съединени американски щати в района повече от 20 години, не се е трансформирала и няма да се промени “, сподели Палмър.

" Ето за какво неспособността на Европейския съвет да реализира консенсус за започване на договаряния със Северна Македония и Албания беше толкоз надълбоко разочароваща. Но с това нещата не свършват. Надяваме се Европейският съвет да успее да преразгледа казуса и да реализира прогрес на срещата на водачите в Загреб, да откри нужния консенсус, да стартира този значим развой и да изпрати значим сигнал до района “, сподели Палмър.

„ Междувременно Съединени американски щати поемат по-голяма роля на Западните Балкани и има заплаха в Европейски Съюз да се сътвори чувството, че се отдръпва, и самият район поема самодейността. Ангажиментът на Сърбия, Албания и Северна Македония да подобрят съдействието посредством самодейността „ Малък Шенген “ е проява на това по какъв начин водачите поемат отговорност за личната си орис и надзор върху личното си бъдеще “, съобщи американският представител.

Според него структурата на самодейността е отворена, като има място за Черна гора, БиХ и Косово.

“Това е самодейност, която дава обещание, има нашата поддръжка и за която сме ангажирани да работим в партньорство с водачите на Западните Балкани, с цел да реализираме прогрес ”, сподели Палмър.

Сръбският президент Александър Вучич, дружно с министър председателите на Северна Македония и Албания, Зоран Заев и Еди Рама подписаха в Нови Сад самодейност за основаване на такава зона предишния месец, а други страни в района се приканват да се причислят.

Тогава Вучич разяснява: „ Мога намерено да кажа, че Съединени американски щати поддържаха тази концепция, която се основава на четирите свободи на придвижване на артикули, хора, услуги и капитали. Очакваме спомагателна поддръжка от Палмър и Съединени американски щати като цяло ”.

" Декларацията за така наречен „ Малък Шенген ” няма да разреши повече Тирана да бъде упреквана, че се стреми към основаване на „ Велика Албания ”. Свободното придвижване без спомагателен надзор от двете страни на границата ще стане факт ", уточни пък албанският министър председател Еди Рама. В Косово и Черна Гора обаче се притесняват, че самодейността е опит да се сътвори изкуствено държавно образувание, сходно на разпадналата се Югославия. /БГНЕС
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР