Малкият принц, Неродена мома, Ян Бибиян, Алиса и Шапкаря от

...
Малкият принц, Неродена мома, Ян Бибиян, Алиса и Шапкаря от
Коментари Харесай

Как се правят миниатюри с техниката папие маше?

Малкият принц, Неродена мома, Ян Бибиян, Алиса и Шапкаря от „ Страната на чудесата” са единствено дребна част от обичаните герои на редица генерации. Всички те оживяват в първата независима галерия на артистичната Велиана Симеонова - " Приказни герои от близо и надалеч ".

Тя е публицист, само че заниманието й е да прави миниатюри с техниката папие маше. Прави първата си миниатюра преди 4 години, а през днешния ден първата си галерия. " Приказни герои от близо и надалеч " ни връщат в обичаното и отминало детство.
Снимка: bTV
„ Всички ние сме някакви приказни герои, носим приказното в себе си, просто сме не запомнили, че то съществува и виждайки едни герои,които помним най-вече от детството си, от приказките,които сме чели или са ни чели, ние се връщаме обратно в спомените. Изложбата е едно мигане към детството, към детето в себе си, един празник шумолящ като хартията, от която са направени миниатюрите.” – споделя създателката на приказните мини герои Велиана.
Снимка: bTV
Тя споделя, че изработването на една миниатюра лишава от 2 седмици до 2 месеца и не може да бъде повторена. Всяка дрънкулка е извънредно нежна и чуплива. За да издържи във времето би трябвало да се съхранява зад стъкло, по тази причина миниатюрите купуват главно колекционери от чужбина.
Снимка: bTV
„ Голяма част от миниатюрите са във Франция, тъй като французи и японци са националностите, които изпитват необикновен тип почит към колекционерството на миниатюри и кукли, настрана имат отношение към хартията като материал”.
Снимка: bTV
В момента Велиана работи по обичания си баснословен воин – Гърбушкото от Нотр Дам. Материалите, които употребява са хартия, лепило, ножица, пинцета, четки, коса и тел, с която прави скелета на всяка дрънкулка. Велиана споделя, че това не са известните герои, с които сме привикнали, а приказните герои от нейното въображение. И дава поръчка за нещо по-голямо, с което й следва да се захване.
Снимка: bTV
А изложбата „ Приказни герои от близо и далеч” може да видите до края на април в изложба „ Лампион” в София.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР