Малкият магазин продава регионални и биологично произведени продукти. Хората в

...
Малкият магазин продава регионални и биологично произведени продукти. Хората в
Коментари Харесай

Как хората в едно баварско село станаха акционери за чист климат

Малкият магазин продава районни и биологично създадени артикули. Хората в Графенашу са акционери в една самодейност, тъй като желаят да имат собствен принос в отбраната на климата, споделя " Дойче веле ".

Селският магазин в Графенашау наподобява на множеството къщи в дребното баварско село. Има коничен алпийски покрив с необятни стрехи и е изработен от дърво и камък. Стилът е толкоз характерен за тази част на Германия, колкото и късите кожени панталонки, пшеничната бира и колбасите.

" Това е по-скоро алпийски жанр, не искахме да е прекомерно баварски ", майтапи се Хуберт Манголд, до момента в който поздравява влизащите в магазина. Повечето от предлаганите в него био артикули са от региона и се създават по обичаен метод. Кметът Манголд демонстрира част от асортимента: прясно мляко, ракии и ликьор от близката дестилерия, плодове и зеленчуци от района и брашно от локалните мелници.

" Налага ни се да поръчваме брашно всяка седмица, тъй като то безусловно " изчезва " от рафтовете ", оживено изяснява Манголд. За този възторг има причина: дребният супермаркет съществува единствено от няколко месеца и локалните хора са щастливи, че го има, откакто били закрити и последните смесени магазини. Много от локалните хора в този момент към този момент няма за какво да пътуват по 10 километра дневно до най-близкия град Мурнау. Това държание щади и околната среда - тематика, която Манголд е взел драговолно.

" В предишното хората трябваше да пазарят в Мурнау най-малко един път седмично, а в този момент могат да оставят колите си. Всяко пътешестване до Мурнау и назад основава спомагателни излъчвания въглероден двуокис ", споделя още кметът.

Местни начинания

Опазването на климата и околната среда е водещ принцип в доста от плановете на живописното село с население 600 поданици. Местната администрация желае да направи Графенашау енергийно самостоятелен посредством използването на повече слънчева сила. Освен това са отделени специфични тревни площи, които служат като местообитание за инсекти и пчели. Там са ситуирани и кошери за локалното произвеждане на мед, който се предлага в селския магазин.

В тази част на Бавария има огромен брой сходни начинания, с които локалните хора се пробват да подобрят екологичните условия в своите обитаеми места. Редица общини работят дружно по екологични планове - да вземем за пример прекосяването към екологична сила. Целта е до 2035 година да станат самостоятелни от фосилните сили.

" Най-вече дребните общини желаят да бъдат пионери в тази област ", споделя Флориан Диполд, който дава отговор за въпросите, свързани със отбраната на климата в района на Гармиш-Партенкирхен.

Неочаквани провокации

Проектът за селски магазин с районни и биологично създадени артикули е обвързван с значително провокации. Организацията на доставките и продажбите е доста по-трудна, в сравнение с в някоя огромна комерсиална верига, разполагаща с разнообразни отдели, които се грижат за ценообразуването, складирането и поръчките. " При нас няма сходни структури и човек би трябвало всичко самичък да провежда ", изяснява Диполд.

Но хора от селото постоянно са подготвени да се ангажират. " Купуваме плодове от дребните градини край Мюнхен, а за превоз използваме хората, които по този начин и по този начин пътуват в тази посока, с цел да докарат плодовете. По този метод не сътворяваме в допълнение замърсяване на въздуха, това е концепцията ", изяснява кметът.

Подобно начинание съдържа и финансов риск. Малкото магазинче принадлежи на селяните, някои от тях са акционери и биха били персонално наранени, в случай че планът се провали. Манголд има вяра, че федералното държавно управление и провинциите биха могли да вършат повече, с цел да поддържат локалните общини в екологичните им старания.

" За страдание огромната политика спи. Това, от което в действителност се нуждаем, е по-добро финансиране и поддръжка от страна на баварското държавно управление ", споделя Манголд. Според Диполд множеството от самодейностите на дребните общини за опазването на климата са изцяло доброволни, а неналичието на законова и финансова поддръжка от страна на федералното и районните държавни управления ограничавало техните благоприятни условия.

Опазване на селския живот

Обратно в магазина Манголд си купува кафе и парче сливов сладкиш - характерен локален специалитет - и се майтапи с младата жена, която приема поръчката му. Той е прекарал по-голямата част от живота си тук, както множеството хора в селото. Някои го напущат краткотрайно, с цел да учат или работят на друго място, само че след това се връщат назад, тъй като желаят да отглеждат децата си в Графенашау:

" Хората не престават да се връщат, та белким е допустимо да желаят да живеят на друго място? Районът тук е прелестен ", споделя Манголд. През последните години обаче се налагало да се оправят с все по-крайни метеорологични условия - необикновено мощни дъждове и свлачища. Затова кметът уверено споделя: " Най-доброто, което можем да създадем, е да се борим против аргументите за смяната на климата и да насърчаваме хората с положителни образци за подражателство ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР