Малкият град Матера, където вече сме ви водили, защото оттам

...
Малкият град Матера, където вече сме ви водили, защото оттам
Коментари Харесай

Матера с 44% скок на туристите като евростолица на културата

Малкият град Матера, където към този момент сме ви водили, тъй като оттова идват считаните от нас за български артикули като луканката и кашкавала, до не толкоз от дълго време беше именуван „ срамът на Италия”. Като европейска столица на културата обаче, за разлика от Пловдив, той съумя да стане сензация. И да провокира същински туристически взрив освен за себе си, само че и за целия собствен изостанал и неизвестен южен район на Апенините, именуван Базиликата.

На 19 януари 2019 година, седмица след нашия Пловдив, Матера публично пое купата на Европейска столица на културата. На финала преди дни ръководителят на Европарламента Давид Сасоли дефинира миналата година като „ само” началото на пътя.

Когато италианският министър на културата през октомври 2014 година пръв заяви, че това е културната столица на Европейски Съюз за 2019 година мнозина бяха сюрпризирани, тъй като селището, безусловно вкопано в скалите, изглеждаше по-скоро новобранец в конкуренцията.

Днес Градът на камъните, както беше брандиран, е знаменит, с помощта на извънредно умела рекламна и пиар акция в последната петилетка. Не може да се отърве освен от кинопродукции, които се снимат там – тази година снимаха 5 единствено от Холивуд, без значение от супер натоварената стратегия от артсъбития – общо 1228 на много дребната му територия.

Но не може да се отърве и от туристи. Ръстът на нощувките на чужденци в него е 44% до 865 000 за първите 10 месеца на годината. Очаква се да закръгли милион. Отделно са италианските туристи. Както и хората, които идват просто за ден, без да нощуват, привлечени от събитията или от неочакваната популярност на това причудливо място.

Което е фантастика за закътан недодялан 60-хиляден град, какъвто е Матера. В съпоставяне с нашия Пловдив с неговите 670 000 души съгласно Евростат. Вторият град на България, в случай че беше направил нещата като Матера, щеше да има над 10 милиона нощувки съгласно разликата в мащаба сред двете селища. Българският град има и свое лично летище, за разлика от италианския, чиято затруднена транспортна досегаемост би трябвало да е затруднение за интернационалните туристи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР