Малките язовири са проблемът на язовирната система в България. Това

...
Малките язовири са проблемът на язовирната система в България. Това
Коментари Харесай

Проф. Димитър Тошев: Малките язовири са проблемът на язовирната система в България



Малките язовири са казусът на язовирната система в България. Това сподели в изявление за предаването „ Преди всички “ ръководителят на Българския народен комитет по огромните язовири проф. Димитър Тошев.

„ Там условията са били по-ниски и нямат експлоатационен личен състав. Има оператори, само че от време на време един оператор има по 90 язовира. Той не може да огрее на всички места. Необходимо е да се увеличи равнището на употреба като за тази цел трябват способени фрагменти и незабавно опираме до там от къде да вземем тези фрагменти. Няма хора, които да желаят да работят това и по тази причина си има и причина. През последните години говорихме единствено срещу язовирите и всичко това работи срещу интереса на младежта към тези специалности “, изясни той.

Не може да се уточни точна численост на язовирите в страната, защото са регистрирани и доста несъществуващи обекти, уточни още проф. Тошев:

„ Има язовири, които се водят на хартия, а в действителност е една дига, която е раздрана и няма вода, няма нищо, една гола поляна “.

Според него е разпореждането на министъра за стартирането на инспекции по водните обекти в страната е навременно. „ С тези няколкодневни ниски температури се основават условия за заледяване на някои водни огледала и при стоплянето на времето, падне и дъжд, би се получила приливна вълна “, изясни проф. Тошев.

Председателят на Българския народен комитет по огромните язовири съобщи, че „ В момента е обещано като наставление от Министерство на околната среда и водите довечера да се доближи жълтия предел на река Черна в Родопите не се случва. Нормално е, тъй като температурите са към момента доста ниски и същинското снеготопене към момента не е почнало “. Това сподели в предаването „ Преди всички “ заместител регионалният шеф на Област Смолян Адриан Петров.

Петров увери, че всички превантивни ограничения към този момент са взети: „ Още в края на есента бяха образувани няколко комисии и групи, които направиха оглед на речните корита на територията на региона, както и оглед на всички водни обекти. Има проблеми тук-там, където крайбрежията са проявени и е належащо там да бъдат ориентирани напъните през тази и идващите години – да се търси финансиране, с което да бъдат построени постоянни подпорни стени. Знаем кои са тези места, кандидатствали сме за финансиране. След 2015 година сме много готови по тази тематика “.

Петров изясни, че през последните две години е изработен справочник с имената на притежателите на язовирите и координатите им: „ Ние имаме визия за това кои са притежателите и кои са ползвателите на тези уреди и имаме контакти с тях “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР